НОВОВВЕДЕННЯ. Збирання конфіденційної інформації про особу без її згоди є втручанням у особисте життя. Однак це не стосується осіб, які займають виборні посади та держслужбовців першої і другої категорій, передає УКРІНФОРМ.

Відповідне рішення оприлюднив у вівторок голова КСУ Анатолій Головін за поданням Жашківської районної ради Черкаської області, яка просила розтлумачити положення частин першої, другої статті 32, частин другої, третьої статті 34 Конституції України.

«Інформацією про особисте та сімейне життя особи є будь-які відомості про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, пов’язані з особою та членами її сім’ї. Така інформація про особу є конфіденційною. Збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами є втручанням у її особисте та сімейне життя», – йдеться в резолютивній частині рішення суду.

КС також зазначив, що перебування на виборній посаді або на посаді держслужбовця І-ІІ категорій передбачає не лише гарантії захисту прав цієї особи, а й додаткові правові обтяження. «Публічний характер як самих органів – суб'єктів владних повноважень, так і їх посадових осіб вимагає оприлюднення певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади та підтримку її авторитету в суспільстві», – зазначається в рішенні суду.

Зокрема, не належать до інформації з обмеженим доступом декларації про доходи високопосадовців та членів їх сімей, персональні дані осіб, які претендують на виборні посади чи держслужбу.