Другий рік поспіль військові навчальні заклади України достроково випускають офіцерів. Це істотно не впливає на якість освіти й здобутих знань випускників, але забезпечує Збройні сили молодими й завзятими фахівцями, які свідомо обрали фах захисника Вітчизни.

Черговий випуск відбувся вчора й у Національному університеті оборони імені Івана Черняховського, куди був запрошений Президент Петро Порошенко. Необхідність дострокового закінчення вишу він обгрунтував так: «Навіть за найоптимістичнішого сценарію на Донбасі, навіть за тривалого перемир’я, яке перейшло б у політичне врегулювання та сталий мир, воєнна загроза зі сходу залишиться актуальною в короткостроковій і довготривалій перспективі. Перспектива відновлення там повномасштабних бойових дій через систематичне порушення агресором — Російською Федерацією — своїх зобов’язань, взятих у Мінську, теж чітко проглядається на наших радарах».

Гарантовано забезпечити мир, суверенітет і незалежність нашої держави, адекватно відповідати на всі виклики і загрози — нині головне завдання для армії та Верховного головнокомандувача. З його вуст прозвучало оптимістичне запевнення, що Збройні сили були, є й будуть пріоритетом для Президента в розбудові сильної держави.

Загальнонаціональна солідарність українців, мужність і патріотизм солдатів, офіцерів, добровольців і волонтерів, всього народу за неповні два роки стали наріжним каменем відродження війська, відновлення його бойової спроможності. Завдяки цьому стримано натиск підготовленого, оснащеного сучасною зброєю і технікою ворога. І наша армія гідно склала цей іспит, а громадяни країни стали свідками народження героїв нового покоління.

Нині в Національному університеті оборони серед понад тисячі слухачів проходять службу і навчаються 278 офіцерів, які брали та беруть участь у бойових діях. Із них 27 офіцерів-учасників АТО удостоєно державних нагород, понад сотню нагороджено відзнаками міністра оборони та начальника Генерального штабу. Сімох університетських вихованців за особисту мужність і героїзм було удостоєно найвищої державної відзнаки — звання «Герой України».

Разом із Президентом усі присутні на урочистостях вшанували хвилиною мовчання пам’ять двадцятьох випускників вишу, які віддали своє життя, захищаючи країну від ворожої навали зі сходу.

Аби наше військо повністю відповідало сучасним вимогам, слід зробити ще чимало. Держава приділятиме увагу всьому спектру питань, які стосуються всебічного забезпечення військ, насамперед підвищенню соціальних гарантій і бойового забезпечення. «Збільшення виплат військовослужбовцям, на які держава знайшла ресурс цього року, дасть змогу істотно наростити контрактну складову у формуванні Збройних сил, — цитує слова Петра Порошенка його прес-служба. — Для армії це означає поступове підвищення професійності особового складу, а для суспільства — мінімізацію мобілізаційного навантаження, істотне зменшення кількості й потужності мобілізаційних хвиль».

Глава держави вручив дипломи з відзнакою та золоті медалі кращим випускникам. Після отримання дипломів офіцери проголосили урочисту клятву, яку зачитав кращий випускник полковник Сергій Артамощенко.

Анонсував Президент і свою зустріч з Героями України та кавалерами ордена Богдана Хмельницького, що є продовженням важливої традиції регулярних консультацій з бойовими офіцерами, де Верховний головнокомандувач має змогу чути слушні поради щодо подальшого вдосконалення ефективності Збройних сил.