Цьогорічної весни хлібороби області вивели сільськогосподарську техніку в поле на місяць раніше звичних термінів. Якщо торік, приміром, посівна стартувала 11 квітня, то нині — 11березня.

Як розповів директор департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Володимир Івченко, таке часове зміщення змусило вносити низку суттєвих коректив до робочого графіка як сівби ярини, так і підживлення озимих культур, закриття вологи, боронування. І насамперед стосовно максимальної мобілізації фінансових та матеріально-технічних ресурсів уже на початку першої березневої декади.

Станом на ранок 19 березня у весняно-польові роботи включилися хлібороби більшості районів. Традиційно  південні та центральні: Роменський, Липоводолинський, Охтирський, Тростянецький, Недригайлівський та інші.

Всі роботи механізатори ведуть у комплексі: повним ходом закривають вологу, боронують озимину і багаторічні трави. На особливому контролі підживлення озимих культур — мінеральну поживу слід внести на площі понад 180 тисяч гектарів. Водночас сіють ранні зернові та зернобобові. Цю роботу виконано на понад 3,5 тисячі гектарів. Як і в попередні роки, більшість масивів ярини відведено під ячмінь, овес та горох.

За даними спеціалістів, озимина перезимувала доволі непогано — у задовільному стані 165 тисяч гектарів або 92 відсотки площі. Решта — в слабкому та зрідженому. Іншими словами, поки що немає підстав говорити про якісь ризики стосовно озимого хліба. Тим більше, що вчасне підживлення позитивно вплине на ситуацію.

Загалом же під урожай 2014-го року планується засіяти 1,1 мільйона гектарів, що дещо більше минулорічного показника, в тому числі зерновий клин займатиме понад 660 тисяч гектарів. Корективи  в наборі культур хоч і є, однак незначні. На 13 відсотків розширено масиви під зерновою кукурудзою і на 42 — під соєю. Для гречки, як і торік, відвели 22 тисячі гектарів.

За словами Володимира Івченка, агропромисловий комплекс забезпечений і коштами, і матеріально-технічними ресурсами. З необхідних 1,92 мільярда гривень 82 відсотки становлять власні фінанси, решта — кредити, інші запозичення.

Немає проблем і з технікою: на 100-відсотковій лінійці готовності трактори, борони, сівалки, культиватори тощо. Створено достатні запаси паливно-мастильних матеріалів, насіння, мінеральних добрив, засобів захисту рослин. Єдина проблема — примхи погоди. Недавнє зниження температури загальмувало роботу на значній частині сільськогосподарських  угідь, але синоптики дають втішні прогнози.