Пасічник Павло Юрик займається бджолярством понад 30 років. Допомагає чоловікові у цій справі уся родина. Для професійного заняття бджолярством потрібен не лише досвід, а й деяке обладнання. Скажімо, насос для перекачування патоки, меду чи інших рідин легко придбати в Інернеті. 

Павло Юрик у селі Соломна Волочиського району Хмельницької області виготовляє різні сорти меду, від білого до темно-коричневого. Останній, каже, найбільш цілющий:

Цілющий гречаний мед. Фото надане автором

– Гречаний – це єдиний мед з великим вмістом заліза. Я вважаю, що це король медів. Ми, українці, з діда-прадіда гречкосії, тому й маємо їсти гречаний мед. Фермери сьогодні більше вирощують кукурудзу, сою. А гречку рідко. Тому й гречаний мед дорожчий.

На запитання, чи самі лікуються медом, Павло сміється:

– Мед ми їмо – не лікуємося! Знайомий лікар розповідав, що коли один дід був заслаб – родичі приходять і несуть йому баночку меду. То лікар їм каже, що треба було нести, поки дід ще був здоровий!
Їмо меду багато – і я, і жінка, і діти. Жінка пече з ним солодке, вона у мене ще й цукор і каву любить. А дочки вже ні – кави не п’ють, лише чай з медом. Але знаєте, який чай? З листочків суниці, малини, смородини…
На запитання, як обирати якісний мед, пан Павло радить брати мед безпосередньо у пасічників, а не в перекупників.

Гордість пана Павла – медівка. Це медове вино, без жодного додавання алкоголю. Каже, що зробити його важко, бо технологія складна і процес триває довше, ніж коли робиш вино з винограду.

– Ми відроджуємо стародавні традиції виготовлення медових напоїв. Без спирту і горілки – лише мед і вода. Це досить складно, напій бродить від 3 до 12 місяців, залежно від кількості меду в ньому. Потім ще стільки ж часу відстоюється в погребі. Знаю, що деякі люди кладуть медове вино на зброджування у спеціальні приміщення, де увесь рік температура однакова, 16-18 градусів. До двох років воно там бродить – напій виходить унікальний!

У готову медівку пасічник для різноманіття смаків додає калину, чорну горобину чи смородину. Таке вино має міцність усього 12%.

Ще один «ексклюзив» у Павла Юрика – медовий квас. «Дріжджі, мед, вода – перебродить трохи і все, його зробити просто, – каже пасічник. – Зате смак неймовірний!»

Микола ЯНКОВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»