Життя, направду, коротке, але мить його може тривати вічно. Зупинена на старовинних фотографіях неперевершеного майстра об’єктива Кароя Попп де Сотмарі, вона розповідає про події ХІХ століття, про його людей, їхнє життя — у вишуканих інтер’єрах європейських столиць, позолочених залах королівських палаців, на площах трансильванських містечок, посеред сибірських і китайських просторів, на полях військових битв, що кроїли карту світу. 

Виставку з 35 оцифрованих світлин, зібраних колекціонером з Бухареста професором Раду Ігозшагом, розгорнув Чернівецький художній музей за підтримки Міністерства культури Румунії, асоціації «ЄвроФотоАрт» з румунського міста Орадя та чернівецького фотоклубу «Позитив». Чернівці стали першим українським містом, мешканці якого можуть помилуватися фотороботами значної мистецької та історичної ваги. Виставлятимуть їх у музеях усіх континентів у рамках ІІ Міжнародного фотофестивалю, присвяченого життю і творчості Кароя Попп де Сотмарі, що зробив вагомий внесок не лише в європейську, а й світову культуру.

Його вважають першим військовим фотокореспондентом, а також першим фотохудожником, який до того ж заснував перше у світі фотоательє. Угорець за національністю, Карой Попп де Сотмарі у Румунії вивчав і розвивав мистецтво фотографії, яке тоді тільки почало робити перші професійні кроки.

Одним з перших фотожурналістів знімав події Кримської війни, у тому числі безпосередньо на лінії фронту.

— Українсько-румунські спільні дружні взаємини поповнилися ще одним мистецьким проектом у рамках обміну культурним надбанням, — зазначила на відкритті виставки генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдаван. — Життєве кредо Кароя Попп де Сотмарі — бути завжди на передовій в усіх сферах, де він працював, його творча спадщина, що охоплює весь світ і найзнаменніші події його часу, є зразком європейськості, до якої ми всі прагнемо.

Нагадаємо також, що за свою професійну діяльність фотохудожника і журналіста Карой Попп де Сотмарі був представлений до державних нагород багатьох європейських держав і отримував відзнаки з рук королеви Великобританії, цісаря Австро-Угорської імперії, короля Іспанії.