Законтрактовані Україною міжнародні організації вже провели тендери на закупівлю ліків, які надають безкоштовно певним категоріям хворих на СНІД, туберкульоз, рак та інші важкі хвороби, а також вакцин. Приблизно половину препаратів придбано в українських виробників.

Залучення таких авторитетів, як ВООЗ, ООН,  ЮНІСЕФ, Міжнародна асоціація із забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), міжнародна компанія з розвитку державно-приватного партнерства Crown Agents уможливило прозоро й ефективно витратити гроші, надані на ці цілі із Держбюджету-2015 два мільярди 197 мільйонів гривень. Про це позавчора під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. «За попередньою інформацією програми розвитку ООН, під час закупівлі лікарських засобів для лікування туберкульозу в процесі тендеру вдалося зекономити понад 30% коштів. Тобто ці препарати обійшлися нам майже на третину дешевше порівняно з аналогічними, закупленими у 2014 році», — заявив посадовець. Уточнюючи цифри, він зазначив, що у 2015-му на придбання запланованої кількості протитуберкульозних препаратів витрачено 7,5 мільйона доларів (із наданих 9 мільйонів). 2014 року на ту саму кількість лікарських засобів потрібно було витратити не сім з половиною, а 12,5 мільйона. 

Успішність співпраці з міжнародними грантами в тому, що цього року вперше закуплено чотири протитуберкульозні препарати, які МОЗ досі не вдавалося придбати, попри нагальну потребу в них. Із закупівлею препаратів за програмою з онкології економія ще більша — понад 60% порівняно з цінами 2014 року.

Вакцини проти кору, краснухи, дифтерії, правця поставлять в Україну вже цього місяця. До кінця березня в Україну надійде чверть усіх антиретровірусних препаратів для лікування ВІЛ-інфекції, які закуповує дитячий фонд ЮНІСЕФ. Оскільки саме до цього терміну ми маємо запас таких ліків, це дасть змогу пацієнтам не переривати лікування.

Про ефективність практики ведення закупівель через визнаних міжнародних авторитетів свідчить і те, що отримані через них ліки найдешевші порівняно з цінами на них у Росії, Болгарії, Молдові, Польщі, Словацькій Республіці, Угорщині й Чеській Республіці. Всі закупівлі відбувалися чесно і прозоро з найкращою пропозицією ціни та якості, зазначив заступник міністра. «Тому не 60%, як торік, а всі 100% коштів на такі закупівлі (приблизно 4 мільярди гривень) у 2016 році будуть проведені через міжнародні організації», — заявив Ігор Перегінець.

Інформацію щодо отримання ліків у лютому 2016-го за бюджетні кошти 2015 року виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина назвала фантастичною. Адже ліки за кошти Держбюджету-2014 в Україну почали завозити влітку 2015-го, а деякі (наприклад, для хворих на СНІД) не завезли й досі. «Цих ліків півтора року в Україні немає і не буде, бо їх просто вкрали», — заявила Ольга Стефанишина.

Народний депутат Єгор Соболєв назвав закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації першою успішною реформою  у галузі охорони здоров’я: «Це дуже успішна коаліція. Громадські організації, принципові люди в уряді та парламенті зламали одну зі страшних схем, коли майже 40% грошей платників податків, які могли б урятувати хворих, йшли у кишені власників фірм-прокладок і посадовців, які стояли за ними». На думку Єгора Соболєва, відчутна різниця у цінах препаратів, які отримаємо коштом Держбюджету-2015 порівняно з тими, що закуповували у попередні роки, свідчить про наявність зловживань під час попередніх закупівель. Тому депутат і його колеги вже звернулися до Національного антикорупційного бюро з вимогою провести відповідне розслідування.