УКРАЇНА І СВІТ. Українська сторона закликає лідерів Молдови і Придністров’я «з усією відповідальністю» підійти до переговорного процесу з врегулювання придністровського конфлікту. 

Про це в понеділок у своєму блозі на сайті УКРІНФОРМу написав міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

«Думаючи над питанням «Що далі?», ми закликаємо сторони з усією відповідальністю підійти до переговорного процесу, забути образи і кривди, спрямувати своє бачення не в минуле, а в майбутнє», – наголосив він.

Підсумовуючи першу зустріч прем’єр-міністра Молдови Володимира Філата та лідера Придністров’я Євгена Шевчука, яка відбулася 27 січня в Одесі, Костянтин Грищенко висловив сподівання на «нову філософію компромісу» між сторонами.

«Зустріч В. Філата з Є. Шевчуком дозволяє задуматися над новою філософією компромісу, без якої повномасштабне врегулювання конфлікту просто неможливе», – написав міністр закордонних справ України.

На думку Костянтина Грищенка, вкрай корисним у цьому зв’язку міг би стати досвід інтеграційних процесів Європейського Союзу, а одним з цікавих шляхів його реалізації – застосування потенціалу єврорегіонів.

Усунення перешкод для переміщення товарів, послуг, капіталів та робочої сили, наприклад, у рамках єврорегіону «Дністер», який включив би Вінницьку область України та прилеглі райони Республіки Молдова і Придністров'я, могло б пожвавити економічний розвиток залучених територій, стати важливим чинником їх соціально-економічного розвитку, а в кінцевому підсумку – загального зближення Кишинева і Тирасполя», – переконаний міністр.

27 січня цього року за ініціативи України як посередника у Придністровському врегулюванні в місті Одеса відбулася перша зустріч прем’єр-міністра Молдови В.Філата з лідером Придністровського регіону МР Є.Шевчуком. У зустрічі взяв участь міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.