ЮВІЛЕЙ. Дніпропетровський шаховий клуб  відзначив своє 50-річчя. У 1902 році ентузіаст шахів доктор Л. Ребінін організував у Катеринославі шаховий гурток. 60 років потому за підтримки партійного і міського керівництва було відкрито Дніпропетровський обласний шаховий клуб.

— Цей осередок старовинної гри був одним з найкращих в Радянському Союзі, — розповідає заступник голови обласної федерації Євген Чернов. —  Тут гостювали такі титуловані шахісти, як Михайло Ботвинник, Михайло Таль і Василь Смислов. Наша федерація — одна з найбільших в Україні. Маємо три дитячих спортивних школи і шаховий клуб у центральному районі міста. Серед найпомітніших заходів минулого року  «Міжнародний тиждень шахового мистецтва» і перший міжнародний шаховий фестиваль «Дніпропетровська осінь» пам’яті міжнародного гросмейстера Олександра Мороза».

Зокрема у  міжнародному тижні шахового мистецтва взяли участь понад п’ять тисяч любителів з Дніпропетровської області, Росії та Білорусі. Свято тоді урочисто відкривали президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов і колишній голова Дніпропетровської облдержадміністрації, а нині віце-прем’єр-міністр  Олександр Вілкул. Вони зробили перший хід партії, розпочавши сеанс одночасної гри на 80 шахівницях. А провів цей сеанс вихованець дніпропетровської шахової школи, дворазовий чемпіон світу серед юніорів, екс-чемпіон Ізраїлю гросмейстер Алік Гершон — вихованець тренера Віктора Гуревича. Кинути виклик гросмейстерові ризикнули бажаючі і мале й велике — наймолодшому учаснику на той час було всього 5 років.

Торік відбувся також міжнародний командний турнір пам’яті Олександра Сініцина: він  працював тренером у Дніпропетровській ДЮСШ №9 з моменту її відкриття і практично  до останніх днів свого життя.

Про історію шахів на Придніпров’ї розповідає і місцевий історичний музей. Серед його експонатів — раритетні козацькі гральні фішки, шахові фігурки (пішак і кінь) 18-го сторіччя, знайдені  в козацькому поселенні Китайгород Царичанського району, шаховий столик початку 20 століття та набір шахів з кістки (Індія, початок 20 ст.), які побутували на Катеринославщині.

Знайшлося в архівах музею і раритетне видання — унікальна букіністична книга про гру у шахи 1821 року. Також в експозиції представлені фото і книги екс-чемпіона світу Капабланки, який у 1936 році побував у Дніпропетровську. Унікальним експонатом виставки був Кубок Гамільтон-Рассела (наданий  музею тимчасово). Цю  головну нагороду Всесвітньої шахової олімпіади вибороли українські шахісти 2010 року.