ЗАХОПЛЕННЯ

Вишиті юнаками Ковельської виховної колонії великодні рушники відправили в Канаду

Катерина ДЕНИСЮК
для «Урядового кур’єра»

Сімнадцятирічний Андрій опинився в місцях позбавлення волі за незаконне заволодіння чужим транспортним засобом і ось уже півтора року перебуває у виховній колонії. Усвідомивши свою провину, хлопець, як сам зізнається, за підтримки вихователів намагається жити по-новому. Нині він навчається у «в’язничній» школі та ПТУ і мріє якомога швидше вийти на свободу. Взявши одного разу до рук голку з ниткою й полотно, Андрій уже не міг дочекатися наступного заняття з вишивки. В його доробку — портрет козака Мамая, картина-пейзаж та великодній рушник, який разом із вишивками інших засуджених неповнолітніх полетить до Канади.

Керівник гуртка вишивання, який вісім років поспіль діє при загальноосвітній школі в ковельській колонії, Валентина Андрощук розповідає, що постійно відвідують заняття 30 юнаків, хоч захоплюються цією справою значно більше вихованців. В окремих випадках, всупереч загальним правилам колонії, хлопцям дозволяють вишивати навіть у відділеннях у позаурочний час.

— Вишивка змінює поведінку вихованців, вони стають врівноваженішими, спокійнішими. Та й час за улюбленою справою спливає швидше, — розповідає Валентина Костянтинівна. — Хлопці в такий спосіб навіть конкурують між собою, аби отримати подяку керівництва колонії, й дуже пишаються цими заохоченнями. Та найбільше вихованці прагнуть почути схвальну оцінку від рідних. Часто чуємо від батьків хлопців, які відбувають покарання в колонії, що вони навіть не уявляли таких творчих здібностей синів, а матері, коли бачать картини, вишиті ними, не можуть стримати сліз.

Сотні робіт, серед яких пейзажі, портрети й ікони, представлені у виставковій залі самої школи при колонії. Неодноразово вони брали участь у всеукраїнських і міжнародних виставках, у тому числі й у Києво-Печерській лаврі. У 2009 році роботу одного з вихованців закладу — «Модниця» — демонстрували у Відні (Австралія) на міжнародному конкурсі «Знаки життя». Автор тоді отримав подяку від глави УГКЦ Любомира Гузара. А картина іншого юного вишивальника, Артура Дудніка, «Страсті Христові» — на міжнародному конкурсі у Страсбурзі (Франція) посіла призове місце. Тепер вишивки українських засуджених — окраса свята Великодня в Канаді. Чотири місяці тому з нагоди дня Святого Миколая Ковельську виховну колонію вкотре відвідала голова українсько-канадського благодійного фонду «Світ для дітей» Галина Микитюк. Не з чужих слів вона знала про творче захоплення підлітків, які порушили закон. Тому в подарунок привезла 28 метрів полотна й кольорові нитки для вишивання і запропонувала хлопцям вишити великодні рушники.

Вихованці підтримали ініціативу і завчасно виконали замовлення на «відмінно». Представники фонду вирішили представити дитячі роботи на благодійному аукціоні для представників української діаспори на Американському континенті. Одержані кошти, як і благодійну допомогу канадців, спрямують на розвиток гуртка та розв’язання матеріально-побутових проблем засуджених ковельської колонії.