Міжнародна коаліція за повернення українських дітей, у якій співголовують Україна та Канада, представила на засіданні в Києві Рамковий документ своєї діяльності.

На початку засідання керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак подякував Канаді та особисто присутній міністрові закордонних справ цієї країни Мелані Жолі за лідерство у створенні Міжнародної коаліції за повернення українських дітей. Він наголосив, що світ турбується про долю заручників кремля, тому багато країн і міжнародних організацій висловили готовність допомогти Україні повернути депортованих і вимушено переміщених дітей.

«Повернення вкрадених дітей — основа плану дій Bring Kids Back UA, який ініціював Президент України Володимир Зеленський. Це також ключовий елемент четвертого пункту української формули миру «Звільнення полонених і депортованих осіб», — зазначив він.

Очільник Офісу глави держави повідомив, що Україна та Канада спільно підготували Рамковий документ Міжнародної коаліції за повернення українських дітей. Це установчий документ, що визначає її мандат, цілі, керівні принципи та напрями діяльності. У ньому пояснено, що передбачає членство в коаліції, та окреслено шляхи, як країни можуть брати участь у її роботі. Кожна держава самостійно може визначити сфери, в яких хоче діяти, або навіть узяти на себе лідерство з огляду на свій досвід, експертизу та ресурси.

За словами Андрія Єрмака, коаліція зосередиться на таких основних цілях: координація спільних зусиль, обмін інформацією, зокрема на рівні розвідок, для поліпшення розуміння та реагування на злочинні дії росії, об’єднання можливостей України, держав-партнерів та міжнародних організацій для підтримки цілей коаліції, активізація та координація дій, спрямованих на міцну спільну адвокацію та комунікацію.

Коаліція фокусуватиметься на сприянні поверненню українських дітей, зокрема виявленні місцеперебування незаконно депортованих і примусово переміщених юних громадян України, розробленні механізмів їх повернення, участі у відповідних дипломатичних переговорах. У її фокусі також будуть питання підготовки та видачі документів для встановлення осіб дітей і членів їхніх сімей, зокрема необхідних для переміщення через кордон і відповідно фізичного повернення дітей в Україну. Важлива також підтримка дітей після повернення, ще одне ключове питання — забезпечення доступу до правосуддя для дітей — жертв і свідків злочинів.

Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі наголосила, що необхідно зробити все можливе для повернення та захисту незаконно депортованих і примусово переміщених українських дітей на батьківщину.

«Я дуже рада, що Канада разом з Україною започатковує Міжнародну коаліцію за повернення українських дітей. Наша мета полягає в тому, щоб переконатися, що ми захищаємо кожну дитину. Ми допоможемо Україні працювати з багатьма країнами з коаліції, зокрема державами Глобального Півдня. Залучатимемо для цього країни-партнери, експертів, громадянське суспільство», — сказала вона.

Мелані Жолі зазначила, що неприпустимо будь-яким чином використовувати дітей як інструмент під час війни. За її словами, вона була вражена розповіддю хлопця з Харківщини Сергія Чередниченка, якого депортували в рф після початку повномасштабної війни. Він розповів учасникам засідання свою історію.

Андрій Єрмак подякував усім державам, які приєдналися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей. Він висловив подяку Катару та Ватикану, які весь цей час допомагали Україні повертати депортованих дітей.

До та під час засідання до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей офіційно приєдналися ще шість держав: Бельгія, Велика Британія, Данія, Коста-Рика, Нідерланди та Німеччина. Загальна кількість країн — учасниць коаліції нині становить 28.

Джерело:

Офіс Президента