Трафальгарська площа в центрі Лондона цими осінніми днями не вражає барвами: на ній домінують сірі кольори. Принаймні такою я побачив її, прямуючи до Національної художньої галереї. Та ось наступного дня в іншій, незрівнянно скромнішій галереї зрозумів, як помилявся, бо не придивився, не вгледів, не зрозумів, наскільки багатобарвний, красивий Трафальгар навіть у цю пору пізньої лондонської осені. Зрозумів це в Художній галереї Союзу українців Великобританії, дивлячись на картину українського художника Анатолія Рудницького «Осінній Трафальгар». На ній — буяння фарб, веселкове небо, барвистий листопад і тільки десь на третьому плані — силует знаменитої колони на честь адмірала Нельсона.

Ось такою побачив наш земляк цю історичну площу британської столиці. Як і сюрреалістичний силует Лондона чи один із колоритних лондонських двориків на двох інших полотнах цієї яскравої виставки.

Виставка в Лондоні сімнадцята у творчій біографії художника з Тернопілля Анатолія Рудницького. Фото з сайту afisha.te.ua

Лондонські сюжети — це лише невеличка частина картин, які на ній представлені. Бо тут переважає українська тематика: старовинна архітектура Львова, неповторні собори Києва, дорогі серцю митця куточки Тернопілля — передусім його рідного Підзамочка і Бучацького району, де він народився і нині живе й творить.

Перші уроки малярства Анатолій узяв у Бучацькій художній школі. Після цього навчався у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва, закінчив Львівську академію мистецтв. «Живопис Анатолія Рудницького, — зазначає дослідниця його творчості кандидат мистецтвознавства Вікторія Дутка, — це світ витончених форм, створений широкими експресивними мазками, що вражають дивовижною красою і гармонією. Художник звертається до мотивів природи та архітектури як до одухотворених істот, веде з ними своєрідний діалог, у процесі якого розкриваються складні філософські питання буття».

Виставка в Лондоні, приурочена до 70-річчя заснування Союзу українців Великобританії, сімнадцята у творчій біографії Анатолія Рудницького. Вона переконливо засвідчила, якого високоталановитого, самобутнього художника має Україна в його особі.

«Шукаю себе і розробляю власну творчу концепцію. Для мене дуже важливо передати свої враження. Кожна робота — це вибух емоцій, це як імпульс на підсвідомість», — сказав у спілкуванні з першими відвідувачами лондонської виставки Анатолій Рудницький. Залишається тільки висловити жаль, що відбулося це спілкування тільки у скайпі.

Михайло ЖУРБА
для «Урядового кур’єра»