ЕКСТРИМ. У горах Криму стартував Чемпіонат світу з альпінізму. Як розповів керівник його оргкомітету, голова Федерації альпінізму і скелелазіння України Валентин Симоненко, вперше в історії Міжнародні змагання з цього екстремального виду спорту набули статусу Чемпіонату світу.

Щоб долати такі скелі, потрібно володіти не лише навичками скелелазіння, а й мати залізну витримку та впевненість у власних силах.
Фото з сайту hobbies.metroland.ru

Альпінізм, який по праву називають спортом мужніх і сильних духом,  овіяний ореолом романтики, оспіваний у піснях і поезії. А «Лучше гор могут быть только горы» Володимира Висоцького стало своєрідним гімном для тих, хто не уявляє свого життя без підкорення гірських вершин. В Україні тих, хто вперше спробував свої сили як скелелаз, і заслужених «снігових барсів» — тисячі. Адже перший гірський клуб був створений в Одесі ще у 1890 році.   

Українські альпіністи залишили помітний слід у світовій історії цього виду спорту, іменами багатьох з них названі складні маршрути. Лише за роки незалежності проведено 10 експедицій, 28 представників нашої країни підкорили вершини висотою понад 8000 метрів. Вони побували на всіх найвищих вершинах світу, а В’ячеслав Терзиул піднявся на 14 восьмитисячників без кисневого апарата.  Серед високогірних досягнень і успішне сходження на вершину світу Еверест Першої Української національної експедиції «Еверест-99» (старший тренер Мстислав Горбенко). Досягнення експедиції було відзначено урядовими нагородами та присвоєнням високих спортивних звань усім учасникам заходу, а організатору і керівнику експедиції Валентину Симоненку присвоїли почесне звання «Заслужений тренер України з альпінізму».

  І саме українські альпіністи були серед тих, хто у жовтні минулого року підтримав ініціативу росіян щодо проведення Чемпіонату світу з альпінізму в трьох класах: висотний, технічний і скельний. І нині в Криму стартував світовий чемпіонат саме зі скелелазіння. В ньому беруть участь команди з країн Європи й Азії. Як вважають організатори, саме гряда Кримських гір уздовж південного берегу Криму — прекрасне місце для проведення змагань зі скелелазіння. Приміром, масив Морчека — унікальний об’єкт природи з абсолютно гладкою скелею і перепадом 300 метрів дасть можливість спортсменам продемонструвати свою високу майстерність та витримку. А скеля Шан-Кая відома альпіністам далеко за межами України завдяки складності рельєфу, як і Фороський кант — один із найпопулярніших кримських масивів.

Чемпіонат завершиться 9 жовтня. Його призовий фонд — 25 тисяч доларів.