АКТУАЛЬНО. Під час урядового брифінгу віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко озвучив 17 пунктів нових соціальних ініціатив. Перший із них — упровадження європейських підходів до забезпечення громадян гідною роботою. За словами урядовця, для досягнення цієї мети розроблено законопроект про зайнятість. Зокрема в документі враховано всі стимули, аби роботодавці влаштовували на роботу молодь, інвалідів, сиріт, одиноких батьків та інші вразливі категорії населення. Крім того, у документі закладено стимули для створення нових робочих місць на селі, де найгірша ситуація з безробіттям. Нині законопроект доопрацьовують, і вже найближчим часом його буде презентовано громадськості.

Наступний пункт стосується трудових пенсій. Проблема в тому, що 8 млн 845 тис. пенсіонерів отримують виплати, що осучаснені до середньомісячної зарплатні лише за 2006 рік. Тож, за словами віце-прем’єра, нині розпочато осучаснення пенсій до середньої зарплатні за 2007 рік. Сергій Тігіпко повідомив, що виплати нових пенсій буде розпочато з 1 травня, і вони збільшаться на 103,6 грн.

Також буде перераховано доплати до пенсій сім’ям померлих інвалідів війни. Їх буде збільшено з 28% прожиткового мінімуму для непрацездатних до 42%. Так 172 тис. 377 таких сімей в середньому протягом травня — грудня додатково отримуватимуть 119,1 грн щомісяця. Збільшать пенсії й учасникам війни. Ветеранам, які нагороджені медалями, надбавки до пенсій буде збільшено з 15% прожиткового мінімуму до 20%, а тим, хто нагород не має, — з 10% до 15%. При цьому кожному інвалідові війни до 5 травня буде підвищено розмір одноразової допомоги. Віце-прем’єр повідомив, що інвалідам І групи виплати збільшать на  тисячу грн, ІІ групи — на 900 грн, ІІІ групи — на 800 грн.  Також із березня 2012 року розпочнеться осучаснення щомісячних страхових виплат шахтарям-інвалідам, іншим потерпілим на виробництві та членам їхніх сімей.           

Відбуватиметься перерахування пенсій і для військовослужбовців та осіб, які залишили службу. Востаннє перерахунок пенсій для цих людей здійснювали 2008 року. Проте відтоді зарплатня військовослужбовців підвищилася, тож нові пенсіонери отримають більше, ніж їхні старші товариші. Для останніх, як зазначив віце-прем’єр, буде проведено поетапне перерахування пенсій до сучасного рівня грошового забезпечення військовослужбовців.

Сергій Тігіпко також наголосив на тому, що вперше  в Україні кожен інвалід, який потребує протез чи інвалідний візок, буде ними забезпечений. Для інвалідів-чорнобильців та потерпілих від аварії на ЧАЕС буде збільшено видатки на спеціалізоване лікування та відпочинок. Також для інвалідів-ліквідаторів, інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, сліпих та глухих громадян придбають більше квартир (із запланованих 353 до 1059).

Багато пунктів нових ініціатив стосуються збільшення допомоги для малозабезпечених сімей, окреме завдання — повернути більшість дітей, які проживають в інтернатах, до сімейних форм виховання. Крім того, у планах уряду повернення частини коштів вкладникам радянського Ощадбанку та реалізація програми доступного житла. За словами Сергія Тігіпка, загалом на всі соціальні перетворення потрібно 16 млрд, однак гроші виділятимуть не за рахунок збільшення дефіциту держбюджету.