ЗМІ

Прем’єр-міністр закликає журналістів подавати достовірну інформацію про роботу уряду 

Фундаментальною цінністю для українського суспільства вважає свободу слова Прем’єр-міністр Микола Азаров. У ході зустрічі з представниками секретаріату Національної спілки журналістів, яка відбулася в Укрінформі, він закликав оберігати її та якомога більше посилювати це надбання, а журналістів — відповідально підходити до об’єктивності й правдивості публікацій. 

«Свобода слова для нас — справді фундаментальна цінність, якої ми набули після трансформації суспільно-політичного ладу, і ми її не повинні ані втратити, ані обмежувати», — конкретизував Микола Азаров. На повагу також заслуговує його позиція, яка полягає в тому, аби мас-медіа подавали достовірну, а не компліментарну інформацію про роботу уряду: «Уряд не просить хвалити свої дії або підтримувати реформи, які він проводить. Для нас ключове питання — це передусім достовірність подання інформації».

Прем’єр-міністр попросив представників засобів масової інформації підтримати реформи, які проводить уряд, саме об’єктивним висвітленням суспільно-політичних процесів. «Реформи надзвичайно важкі, й завжди можна знайти моменти, що ускладнюють їх проведення», — зазначив Микола Азаров. Як приклад він навів комплексні реформи в медичній галузі, проведення яких потребує тривалого часу і змін у свідомості людей.

«Можна дискредитувати сутність перетворень, що проводяться, а можна знайти моменти, на які влада має звернути увагу. І за таку критику ми дякуємо ЗМІ», — підкреслив він.

Спілкуючись із журналістами, Микола Азаров запевнив, що в уряді ретельно аналізують усі критичні матеріали у пресі. І це стає під∂рунтям для розробки актуальних рішень. «Можу абсолютно щиро сказати: жоден критичний матеріал як центральних, так і обласних чи районних телевізійних, радіо чи друкованих ЗМІ не проходить повз увагу керівництва Кабміну, — запевнив Микола Азаров. — Якщо це резонансна тема, то зазвичай вона вивчається, перевіряється, після чого робляться висновки — іноді кадрові, іноді адміністративні, іноді організаційні, щоб виправити ситуацію».

Водночас Прем’єр-міністр зауважив, що деякі матеріали в медіа не завжди правдиві, а час від часу трапляються й  відверто замовні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів. «У нас інколи під свободою слова розуміють свободу поширення замовних матеріалів... Звичайно, я не ідеаліст і чудово розумію, в яких матеріальних умовах перебувають наші ЗМІ, від кого і від чого вони залежать, і мені зрозуміла зокрема й поява замовних і проплачених матеріалів. Але завжди, в усі часи для журналістики та ЗМІ питання совісті стояло на першому місці. Я так думаю», — наголосив Микола Азаров.

Глава уряду звернув увагу й на деякі актуальні проблеми сьогодення. Так, він розповів, що останній рахунок на сім мільярдів доларів нібито за недобір газу у 2012 році, виставлений Україні російським «Газпромом», дорівнює приблизно сумі всіх пенсій усіх наших пенсіонерів за три місяці.

За словами Миколи Азарова, претензії до України «Газпром» грунтує на чинному і, на його думку, несправедливому контракті. До слова, Прем’єр був обурений і виступами представників опозиції на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. «Усередині країни можуть бути будь-які думки будь-якої тональності з будь-якими оцінками. Немає жодних питань. Але коли ти називаєш себе патріотом, думаєш нібито про благо народу, про благо країни і так цю країну ненавидиш, за великим рахунком це викликає обурення», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»