НАДЗВИЧАЙНА ПОДІЯ. Марафонський терор. Так американська преса назвала події третього понеділка квітня у Бостоні. Два потужні вибухи пролунали біля фінішної межі Бостонського марафону, найстарішого й одного з найпрестижніших легкоатлетичних змагань у світі.

Цього разу здолати 42 кілометри 195 метрів вдалося не всім. За останніми даними, кількість загиблих зросла до трьох, один з них — восьмирічний хлопчик. У лікарні доставлено щонайменше 144 потерпілих, з-поміж них восьмеро дітей. Серед поранених 17 осіб у критичному стані, ще 25 — у тяжкому. Принаймні десятьом ампутували кінцівки, передає CNN.

Поліція Бостона вже розшукує за підозрою у скоєнні теракту темношкірого чоловіка. Зазначають, що він був одягнений у темний светр і мав при собі чорний рюкзак та говорив із сильним акцентом. Є покази свідків, що він намагався проникнути в особливо охоронювану зону за кілька хвилин до першого вибуху. А після трагедії його ніхто не бачив.

У короткій заяві президента США Барака Обами не було майже жодних деталей щодо розслідування обставин цього теракту. Однак  у виступі  були ключові теми, які, напевно, звучатимуть ще не раз.  Бостон — місто витривале, і воно переживе цю трагедію, та  ніхто не повинен поспішати з висновками щодо організаторів цього кривавого нападу. Хоч би хто це був, його знайдуть і притягнуть до відповідальності.

Не всі перетнули фінішну пряму самотужки. Фото з сайту theallexbekk.livejournal.com

Нині в США оголошено посилені заходи безпеки. У зоні особливої уваги — Вашингтон і Нью-Йорк. Надзвичайна увага також до Лондона, де на наступну неділю заплановано черговий марафон «великої п’ятірки». Найближчими днями поліція Великої Британії проведе оцінку ситуації й ухвалить рішення про проведення чи скасування заходу.

Державний департамент Сполучених Штатів перевіряє, чи є серед постраждалих у результаті вибухів під час Бостонського марафону іноземці. Наразі немає інформації про наявність серед постраждалих українців, хоч відомо, що у списку учасників марафону було зареєстровано шестеро осіб, які вказали українське громадянство.

Президент України Віктор Янукович висловив співчуття Президентові Сполучених Штатів Америки Бараку Обамі. «Із великим сумом в Україні сприйняли звістку про теракти в місті Бостон. На жаль, спортивні змагання, які слугують справі миру і об’єднують людей, стали місцем кривавої трагедії. Україна рішуче засуджує тероризм у будь-яких його проявах та виступає за активні дії міжнародної спільноти із викоренення цього ганебного явища», — наголосив Віктор Янукович.

«Від імені народу України та від себе особисто висловлюю Вам і родинам загиблих глибокі співчуття, а також прошу передати слова підтримки і побажання швидкого одужання всім постраждалим», — ідеться у співчутті глави держави.