СТАНДАРТИ

Члени Європейської комісії «За демократію через право» взяли участь у засіданні
Конституційної Асамблеї

Формат такої форми обговорення найгостріших суспільно-політичних проблем, як асамблея, стає зрозумілішим, коли  у великій залі Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка за один стіл відразу сідають кілька сотень провідних українських правників — учених, освітян, політиків і практиків. Тобто  відразу видно: розмова буде фаховою, шила в мішку не сховаєш, а гострих кутів не обійдеш.

До речі, на відкритий характер  дискусії, яка відбулася 6 грудня, та позитивну роботу Конституційної Асамблеї в частині судової реформи  звернули увагу і гості зібрання, зокрема секретар Європейської комісії, відомішої у нас як Венеціанська, Томас Маркерт. Водночас він  завважив, що в конституційному процесі повинні брати участь і представники опозиції, оскільки Конституція повинна об’єднувати країну.

Третє засідання цієї інституції присвячувалося питанням конституційно-правової модернізації правосуддя в нашій державі. Присутнім презентували концептуальні засади такої модернізації. Йшлося також про законопроект, яким передбачається  конституційно посилити гарантії незалежності суддів, та новації щодо визначення поняття і системи правоохоронних органів.

Щоправда, тематика обговорення  вийшла за межі запропонованого порядку денного: причиною цього стало підписання главою держави закону про загальноукраїнський референдум. Окремі члени Конституційної Асамблеї небезпідставно завважували, що поки правова спільнота напрацьовує майбутні  зміни з удосконалення Основного Закону,  акти, які ухвалюють нині,  мають протилежний ефект, завдають шкоди конституційному процесу.  Зазначалося, що асамблея мала б висловити свою узагальнену думку щодо суперечливого закону про референдум.

Члени Європейської комісії  також висловилися на підтримку цих застережень, мотивуючи, що розділ ХІІІ чинної Конституції чітко визначає порядок внесення змін до неї, й референдумом такі важливі для держави питання не вирішуються.

Як запевнив зібрання голова Конституційної Асамблеї перший президент України Леонід Кравчук, він докладе всіх зусиль, щоб у проекті змін до Основного Закону, який підготує  асамблея, не було жодного  положення, яке було б сумнівним з точки зору верховенства права та прав людини.

Згадане засідання асамблеї знакове і тому, що воно, за словами голови, свідчить про початок практичної роботи Венеціанської комісії у вітчизняному конституційному процесі.  Це, сказала секретар Конституційної Асамблеї Марина Ставнійчук, дуже важливо для України як члена Ради Європи і тому, що, задекларувавши європейську  інтеграцію як стратегічну перспективу, ми повинні виконувати взяті на себе зобов’язання правового характеру.