МЕТА

Президент окреслив напрямки реформування, які належить здійснити впродовж року

Він стане своєрідним рубіконом у розвитку нашої країни. І започаткований в середині минулого року процес економічних реформ має стати незворотним. Таку позицію висловив Президент Віктор Янукович у ході засідання Керуючої ради Комітету з економічних реформ.

На цей орган покладається завдання "реформаторського штабу", де концентруються всі ідеї та напрацювання і забезпечується оперативне реагування на той чи інший напрямок перетворень. Насамперед треба врахувати недоліки у співпраці з громадськими організаціями, місцевими органами самоврядування.

Попередній період був стабілізуючим з точки зору створення ефективної системи влади і багатьох соціально-економічних аспектів. Це дає надію на подальше економічне зростання.

Ми зобов'язані зробити все, щоб наші громадяни повною мірою використали той позитив, який є в економіці, зокрема підвищувати соціальні стандарти, наголосив Президент.

Дуже важливим завданням глава держави вважає наведення ладу в державних фінансах.

У цьому контексті Віктор Янукович звернувся до присутнього на засіданні Прем'єр-міністра Миколи Азарова: "Я неодноразово вам казав про те, що коли ми постфактум розбираємо порушення, які були в бюджетній сфері, це виглядає так, що ми своєчасно не контролюємо цей процес. Нам треба робити упереджувальні дії, контролювати впродовж фінансового року. І не тоді, коли вкрали кошти, а потім ми їх шукаємо, і не завжди нам це вдається. Інколи це роками триває", - наголосив Президент.

Говорячи про мінімізацію цих ризиків, Президент наголосив, що шлях тут лише один - нарощування реформаторських дій, їх послідовність та скоординованість, повідомляє прес-служба глави держави.

Кризовий період, який переживає весь світ, - це не лише втрати, а й нові можливості. Наше спільне завдання - вийти з кризового періоду в новій якості, з високим економічним статусом, з належним місцем у світовому розподілі праці, що зараз формується.

Безперечно, наголосив Віктор Янукович, процес реформ є болючим. Тому він не повинен бути розтягнутим у часі. Потрібно й надалі діяти рішуче і швидко. Йдеться насамперед про дерегуляцію.

"Але чи відчув підприємець реальні зміни від реформування дозвільної системи, сфери ліцензування? Чи відчув він послаблення тиску з боку контролюючих органів? За великим рахунком - ні", - зауважив Президент, висловивши переконання, що залучення інвестицій неможливе без прозорих умов ведення бізнесу.

"Прийнятий Податковий кодекс заклав нову філософію відносин між державою і платником податків. Водночас вимагаю від уряду завершення розробки та прийняття всіх необхідних нормативно-правових актів, спрямованих на його повноцінне впровадження", - заявив глава держави. Завершення потребує і розпочата бюджетна реформа. Зокрема реформування організації місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин.

Окреслюючи завдання на 2011 рік, глава держави наголосив, що відносить до них насамперед продовження земельної реформи. "Високий рівень корупції в питаннях використання землі, тіньові оборудки змушують якомога скоріше цей процес розпочати і якнайшвидше закінчити", - вважає Президент.

Аграрно-промисловий комплекс має нарешті перетворитися на "точку зростання" і одну з провідних галузей національної економіки, що забезпечує конкурентні переваги України на світових ринках.

Одним із поточних завдань є створення системи стимулів для модернізації структури економіки. Глибокі зміни мають відбутися з природними та інфраструктурними монополіями. Особливо це стосується житлово-комунального господарства. Великої уваги в цьому році потребують і розвиток внутрішнього ринку, його інфраструктури, формування оптової ланки, ефективна антимонопольна політика та впровадження конкурентної політики.

Буде продовжено також реформу освіти, мета якої - формування засад "суспільства знання", інноваційні перетворення в освітніх технологіях. Невідкладними є й соціальні реформи, зокрема пенсійна, система охорони здоров'я.