ДАВОС 2012. Європейська криза підштовхнула світ до небезпеки. Неприємності у єврозоні зашкодили зростанню великих країн, що розвиваються : Бразилії, Росії, Індії та Китаю. Ці держави допомогли решті світу не потонути у 2008. МВФ підрахував, що світова економіка зросте на 3,25 % у 2012 році, вже менше ніж у попередньому прогнозі – там йшлося про 4%.

Жу Мін, заступник виконавчого директора МВФ:

«Проблема Європи – це проблема світу, йдеться про глобальну кризу і вона потребує глобальної співпраці – це очевидно. Світова економіка сповільнюється, мінливість фінансових ринків впливає на всі регіони. Саме тому ми просимо всіх приєднатися до зміцнення захисту».

Це може допомогти захистити тих, хто найбільше цього потребує. Фінансова криза жадібна до все нових економік – кількість голодних – зростає. Майже 1 людина з 7 тепер недоїдає.

Жозетте Шіран, виконавчий директор Світової продовольчої програми:

«Сьогодні в результаті фінансової кризи, мільярд людей на землі прокидаються з питанням, як наповнити таку маленьку ємність їжею. З цим ми допомагаємо майже сотні мільйонів людей, якби не чиясь щедрість – їм довелося б дуже сутужно».

За даними ООН, у країнах, що розвиваються недоїдання прямо чи опосередковано спричинило смерть 5 мільйонів дітей, молодших від 5 років.

Враховуючи, що фінансова криза не зупинилася, ця статистика хвилює ще більше. Країнам, що розвиваються радять сподіватися на краще, але готуватися до гіршого.

Copyright © 2012 euronews