САМОПОЧУТТЯ

Жити в гармонії з весною кожен може допомогти собі сам

Весна радує і водночас турбує, адже саме в цей час організм перебудовується до роботи в нових умовах. А кожна зміна вимагає певних зусиль і навичок.

На що звернути увагу, як жити так, аби бути в гармонії з природою? Цій проблемі присвячували зустріч лікарів із журналістами. Найголовніше, мабуть, це зрозуміти для себе, що і настрій, і самопочуття залежать не лише від зміни пори року, а й від нашої готовності, так би мовити, бути на висоті. Тому психіатр Владислав Сова звертає увагу на те, що спад настрою і депресія — різні поняття. І коли при першому погіршенні сприйняття життя людина пояснює все весняною депресією, значить, вона або не хоче, або не вміє працювати над собою. Звичайно, зміна інтенсивності освітлення, тривалості дня тощо ще й як впливає на самопочуття. Але людина повинна знати свої особливості, вміло їх контролювати і спрямовувати. Ліки тут не потрібні. А депресивний стан має визначати лікар. І якщо такий діагноз поставлено, без пігулок не обійтися.

Гуляти на свіжому повітрі корисно як дорослим, так і дітям. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Медики впевнені, що особливо від природи, а отже — від зміни пори року, залежить біологічний ритм жінки. І чим вона краще пристосовується до реалій сьогодення, тим менше організм реагуватиме на всі зміни. Тому про весну, зокрема авітаміноз, який настає, варто було знати ще з осені. Тоді, каже гінеколог-ендокринолог Людмила Бондаренко, жінка почуватиметься впевненіше. Зокрема варто було правильно і в достатній кількості заготовляти вітамінну продукцію. Нині, приміром, нас краще підтримує не консервація, а заморожені фрукти і ягоди. Загалом, вважає лікар, харчування має бути збалансованим і регулярним. Бадьоро почуватиметься той, хто веде активний спосіб життя. Обов’язково слід висипатися. Не нервуйте і не перевтомлюйтеся.

Оскільки важливу роль відіграє загартування, але не всі мають змогу відвідувати басейни і спортзали, Людмила Бондаренко рекомендує, як вдома можна тренуватися. Спосіб простий. Набираєте у ванну холодну воду до кісточок, стаєте туди і робите 108 кроків назустріч радості і здоров’ю.

Весну треба не пережити, влучно зауважив головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка, — в цей період слід повноцінно жити. Для цього маємо активізувати фізичну активність на свіжому повітрі. Бажано хоча б годину на день ходити тим, у кого сидяча робота.

Весна настала, несе радість і оновлення. Наше сприйняття змін залежить від готовності бути активними. Оскільки весна працює, то й нам треба працювати над собою. І той, хто усміхнеться вранці раніше від сонця, ніколи не відчуватиме дискомфорту. Він вбере сонячну енергію і з радістю передаватиме її іншим. Тож прагнімо цього з такою наполегливістю, з якою весна пробивається до нас.