ВІЙСЬКОВЕ РЕТРО. В один з недавніх зимових днів центр села Дубовичі Кролевецького району на Сумщині перетворився на своєрідний військовий майданчик, на якому свій бойовий вишкіл демонстрували… партизани – учасники зєднання Сидора Ковпака. Таким чином нащадки славетних народних месників вирішили відзначити 70-ту річницю військового параду, який відбувся в цьому населеному пункті 23 лютого 1942 року і став однією з яскравих сторінок в історії Великої Вітчизняної війни.

За допомогою істориків, які приїхали з різних міст України, подію вдалося відтворити з максимальною точністю і достовірністю. Стояли блок - пости, селом рухалася військова техніка, їхали вершники на конях, був хоча й імітаційний – з димовими шашками, атаками, розкотистим «ура!», але - бій.

Суттєва така історична деталь. Оскільки 70 років тому парад відбувався на окупованій території і мав продемонструвати величезний військовий потенціал народних месників, якого насправді не було, хитрий і мудрий Сидір Ковпак дав команду партизанам проходити вулицею по кілька разів (звісно, що кожного разу переодягаючись і міняючи шеренги). Такий хід спрацював. Того ж дня фашистське командування одержало повідомлення, що сили ковпаківців неймовірні і що боротися з такою армією буде доволі складно. Звісно, що це додало бійцям упевненості в своїх силах, піднесло дух загону.

Учасники ретро – параду вшанували пам'ять про загиблих, поклавши живі квіти до меморіального знаку на честь цієї події, відкрили пам’ятну дошку двічі Герою Радянського Союзу С. Ковпаку на приміщенні школи, спорудження якої він свого часу ініціював після війни. Був і партизанський куліш, і слова вдячності тим, хто ціною життя відстояв свою землю.