Відомі українські письменники Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик, Борис Олійник, Іван Драч, Василь Шкляр виступили проти можливого будівництва курників неподалік Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».

Шкідливе виробництво не повинно сусідити з історичними пам’ятками Черкащини. Фото з сайту mincult.kmu.gov.ua

«Нинішні магнати, «курячі» олігархи, задумали побудувати на березі Дніпра, неподалік Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», резиденції гетьмана Богдана Хмельницького, фортеці гетьмана Петра Дорошенка, етнографічно-туристичного комплексу «Козацький хутір» та дитячого оздоровчого табору 114 курників на 2 мільйони голів птиці», — йдеться у зверненні. За їхніми словами, реалізація цього проекту завдасть природі, історичним пам’яткам непоправної шкоди, а концентрація в повітрі небезпечних хімічних сполук, запах курячого посліду і пилу отруїть навколишнє середовище і шкодитиме здоров’ю людей.

Крім того, письменники заявляють, що транспортування відходів птаховиробництва на залізничну станцію Кам’янка за туристським маршрутом Чигирин — Медведівка — Мельники — Холодний Яр знищить проект створення національного природного парку «Холодний Яр».

«За кількістю історичних, археологічних, природних пам’яток, — наголошено у зверненні, — легендарному урочищу Холодний Яр немає рівних в Україні. Місця, де починалися південні рубежі Київської Русі, де розгорілися  Хмельниччина, Гайдамаччина, де зі зброєю у руках і прапором «Воля України або смерть!» до останнього подиху билися з ворогом  захисники УНР,  де й досі височіє тисячолітній велет, дуб Максима Залізняка, щороку відвідують сотні тисяч туристів з усіх куточків країни та з-за кордону. Для молоді Холодний Яр — символ сили й незламності українського духу. Символ державності, волі й свободи.

Спорудження на могилах героїв України курників — не просто помилка. Це нахабний цинізм. Це зневага до історичної пам’яті та національної гідності. Це плюндрування землі, де творилася українська нація, історія та держава».

Письменники закликали  всіх небайдужих стати на захист  стародавнього Чигирина,  Суботова, Медведівки, Холодного Яру —  історичних святинь українського народу. Не з руйнування, а з відродження благословенної землі борців за волю України треба починати підготовку до історичної дати — 100-річчя Української революції 1917—1921 років, указ про відзначення якої днями підписав Президент України.