ФІНАНСИ. Передумов для девальвації національної валюти немає. Таку думку висловили банкіри і фінансові експерти під час прес-конференції  «Гривня перед виборами: як краще убезпечити заощадження простим громадянам?» Відносний літній спокій на валютному ринку у період відпусток розгойдують різними чутками: коментарями, прогнозами про ослаблення національної валюти вже цієї осені й, найімовірніше, після майбутніх парламентських виборів. Що буде з курсом? В якій валюті зберігати свої заощадження?

Директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова радить українцям зберігати свої заощадження в гривні. Вона наголосила, що це позиція не лише Нацбанку, який є регулятором «авторитету» гривні, а й її особиста.

Зберігання заощаджень у різних валютах пані Олена не вважає доцільним. «Перевагу треба надавати власній грошовій одиниці, адже не існує жодної валюти, яка була б на 100% прогнозованою», — сказала вона і нагадала про ситуацію з держборгом США і нинішнім курсом євро.

На курс гривні може вплинути поведінка населення, а не вибори депутатів. «Є вибори чи немає, «осіння турбулентність» у нас завжди буває. Населення буде створювати попит на валюту, якщо відчуватиме невпевненість в економічній політиці. Щось має це спровокувати. Але зараз таких чинників немає. На сьогодні спостерігаються позитивні економічні показники», — констатувала Олена Щербакова, навівши як позитив розміщення Україною євробондів на 2 мільярди доларів. «Інвестор не піде на поганий ринок», — підкреслила вона.

Цю думку підтримав і голова правління АТ «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Лавренчук. За його словами, аналітики банку прогнозують до кінця року низьку інфляцію. «Економічних підстав для девальваційних процесів немає».

У свою чергу член спостережної ради НБУ Василь Горбаль погодився з думкою колег і додав, що нинішні статистичні показники (зокрема, про зростання ВВП та інфляцію) не дають підстав сумніватися у стабільності національної грошової одиниці. Тому пов’язувати майбутнє курсу гривні з виборами, на його думку, абсолютно недоцільно. Проте він наголосив, що  завжди з’являються політики, які, не будучи компетентними, у переддень виборів використовують цю тему для самореклами.

«Розвелося на світі багато пророків і віщунів, але про кризи дізнаємося не від них», — підтримав Горбаля економічний експерт Віктор Лисицький.

Всі присутні на прес-конференції зійшлися на думці, що якщо цієї осені й буде якесь традиційне сезонне коливання курсу, то в країні є всі важелі й можливості для збереження стабільної ситуації для підтримки національної валюти.

А поки що, як свідчать офіційні цифри, вклади в банках ростуть. Причому гривневі швидше валютних: +13,4% в цілому по системі з початку року проти приросту валютних вкладів на 7%.