ДЕТІНІЗАЦІЯ. Україні вкрай потрібне прийняття нового Трудового кодексу та пакета законів з детінізації доходів. Так віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко прокоментував результати дослідження Світового банку щодо тіньової зайнятості. Майже п’ять мільйонів працездатних українців працюють без офіційного оформлення трудових відносин, що ставить Україну на одне з перших місць у світі за обсягами тіньової економіки. 

Боротьба з нелегальною зайнятістю і «конвертами» самими адміністративними заходами неефективна. Для підвищення рівня легальної зайнятості слід застосовувати економічні стимули і вдосконалювати законодавство. Більшість порушень пояснюються надскладними процедурами найму та звільнення за чинним, але нині застарілим  Кодексом законів про працю радянського зразка.

«Слід узаконити тимчасову зайнятість у сільському господарстві і будівництві, лібералізувати ринок праці. Лише так можна захистити працівників і підвищити відповідальність роботодавців», — цитує Сергія Тігіпка його прес-служба.