ПОПЕРЕДЖЕННЯ. Інфекціоніст-імунолог Наталя Винник радить батькам не давати дітям з першого дня при симптомах вірусних захворювань антибактеріальні препарати. Обов’язково має бути рекомендація лікаря. Про це вона сказала на прес-конференції в медіа-холі УНН.

«Я б хотіла звернути увагу на те, щоб не спішити з першого дня, якщо навіть є в дитини підвищення температури тіла, з призначенням антибактеріальних препаратів із власної ініціативи. Якщо це гостра респіраторна вірусна інфекція, то антибактеріальні препарати на вірус не діють. А в подальшому, коли виникає питання призначення антибактеріальних препаратів, то обов’язково має бути огляд лікаря: педіатра, дитячого інфекціоніста, терапевта для того, щоб визначитися, чи потрібне призначення антибактеріальних препаратів чи ні», – розповіла лікар.

Нагадаємо, Наталя Винник зазначала, що висока температура при грипі та ГРВІ повинна триматися не більше 4-5 днів. Якщо довше, то потрібно задуматися про ускладнення. Фахівець застерегла від самолікування і рекомендувала при перших симптомах ГРВІ звертатися до лікаря.

Нагадаємо, єдиним медикаментозним способом профілактики грипу є вакцинація. Імунітет після вакцинації виробляється протягом двох тижнів.