ВИДЮЩИЙ ЧІП. Робін Міллар – музикант та продюсер, який працював зі знаними британськими виконавцями. Але в історію він може потрапити з іншої причини. 25 років повністю незрячий через пігментну дистрофію сітківки він став одним з перших в світі людей, кому відновили втрачений зір.

Спеціалісти Оксфордської клініки ока імплантували під сітківку очей Міллара мікрочип зі світлочутливими елементами. Вони виконуватимуть роботу паличок і колбочок.

«Коли чип тільки починає працювати, людина бачить лише світло. Це дуже базовий зір. Але через деякий час пацієнт звикає і вже здатен сприймати зображення трохи краще. Людина може бачити обєкти на столі та навіть починає розрізняти форми», – каже хірург-офтальмолог Тім Джексон.

Мікрочип перетворює світло на електричні сигнали і передає їх до зорового нерва.

«Для мене і для дослідницької команди найбільшою несподіванкою стало те, що через два дні після того, як пристрій увімкнули, я побачив кольоровий сон вперше за 25 років. Частина мого мозку, яка спала весь цей час, насправді хотіла, щоб її розбудили ось таким чином», – каже Робін Міллар.

Новаторську операцію зробили двом британцям. Другий – Кріс Джеймс – автогонщик, який теж втратив зір через хворобу. Він каже, що буде щасливий, якщо зможе розрізняти силуети автомобілів на треку. Це дозволить йому відновити перегони.

Copyright © 2012 euronews