ВШАНУВАННЯ

Прем'єр-міністр розвіяв спекуляції навколо нових Чорнобильських програм

Коли в Україні стояла глуха ніч, довкола столичного храмового комплексу Архістратига Михаїла пролунав тривожний передзвін. Саме о цій годині чверть століття тому в небо над Чорнобильською АЕС здійнявся пекельний вогняний стовп, розділивши епоху на "до" і "після" Чорнобиля.

Тому час, обраний для панахиди за загиблими ліквідаторами наслідків катастрофи, було обрано не випадково. Власне панахиду відправив Патріарх Московський Кирил. А участь у ній взяли Прем'єр-міністр Микола Азаров, Митрополит Київський і Всієї Русі-України Володимир, члени уряду та представники київської влади.

Глава уряду, як повідомляє Укрінформ, поклав квіти до Меморіального кургану у храмовому комплексі Архістратига Михаїла та поставив свічку у храмі Входу Господнього в Єрусалим.

Того ж дня Микола Азаров на території Міністерства внутрішніх справ узяв участь у відкритті пам'ятного знака загиблим міліціонерам - ліквідаторам аварії на ЧАЕС. На пам'ятнику написано: "1986 рік. 26 квітня. Одна година, двадцять три хвилини, сорок секунд". Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих ліквідаторів.

На брифінгу з цієї нагоди Прем'єр висловив упевненість, що об'єкт "Укриття" на Чорнобильській АЕС буде побудовано вчасно. Ще 10 років тому почалися роботи зі спорудження нового саркофага над зруйнованим енергоблоком ЧАЕС. Новий конфайнмент принаймні на 100 років закриє ті залишки ядерного палива, які залишаються під старою бетонною оболонкою.

Водночас глава уряду шкодує, що під час роботи Донорської конференції в Києві на будівництво нового "Укриття" було зібрано лише 550 млн євро з необхідних 740 млн. Однак ті країни, які на зібранні промовчали, нині заявляють про готовність виділити гроші. "І ніяких сумнівів немає, що ми зберемо необхідні нам кошти", - передає УНІАН слова Миколи Азарова.

Україна ж вчасно розпочне будівництво "Укриття" й повністю виконає свої зобов'язання, навіть якщо їй не вистачить певних ресурсів. Їх усе одно буде знайдено, і конфайнмент буде зведено.

Попри нагнітання ситуації, Микола Азаров виключив скасування пільг чорнобильцям після прийняття закону про виконання державою рішень судів. "Ніколи заради своєї політичної вигоди не можна брехати та обманювати простих людей. Це найголовніше. Не гнатися ні за рейтингами, ні за іміджами. Ніколи уряд не піде і не ініціює скасування цих пільг", - наголосив він.

При цьому Прем'єр підкреслив відсутність можливості на 100% оплачувати ці пільги: "Ми зараз робимо все можливе, аби віддати все, що треба на цю благородну справу. Все, що можна".