Досить втішний прогноз зробив учора на прес-конференції начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, а нинішню ситуацію за вікном він вважає нормальною на фоні циклонічного характеру погоди.

"У квітні були доволі спекотні дні - це призвело до засушливих явищ, а також підвищило пожежну небезпеку до 5-го рівня. З початку травня температурний режим знизився. Нині на всій території України дуже різні метрологічні характеристики. На заході у горах випадає мокрий сніг при температурі 6-12 градусів тепла, а на сході - сухо та ясно. Там температура тримається на рівні 20-25 градусів", - зауважив фахівець.

Якщо для центральних та південних регіонів характерний помірний температурний режим, то рясні дощі нині супроводжують північ, частково Карпати та Прикарпаття.

За прогнозами метеорологів, значне підвищення температури слід очікувати після 8 травня. Що стосується перспектив на другу половину місяця, то температурні показники по всій країні зростуть вдень до позначки 22-25, місцями - 29 градусів тепла.

За його словами, схожа ситуація очікується й у червні. Цього місяця засушливих періодів буде мало, а кількість опадів - достатньою. з температура не перевищить позначки 25 градусів удень та 15 уночі.

Відповідаючи на запитання, коли ж таки настане літо, Микола Кульбіда зазначив: у звичні терміни - приблизно 19-20 травня, коли середньодобова температура по країні стане стабільно вищою за 15 градусів. А у столицю тепло прийде трохи раніше - орієнтовно 11-15 травня, тож удень цей показник сягатиме 20-25 градусів. Проте чи падатиме на Хрещатику із неба дощ 9 травня, він сказати достеменно не зміг: "зз прогнозом на цю дату ситуація складна. Справа в тім, що хмарні масиви в цей період розповсюджуватимуться з півдня на схід і зосереджуватимуться по лінії Київ-Одеса. Тому вкрай важко оцінити, чи підпаде столиця під дію цих повітряних мас".

Липень та серпень Микола Кульбіда охарактеризував окремо. В ці місяці погода аномальною спекою не дивуватиме - і хоча в цілому літо буде спекотним, все ж температура не виходитиме за межі погодних тенденцій останніх років. Тож максимальні показники становитимуть 30-35 градусів тепла.

Однак у літній період варто готуватися до шквалів, гроз, граду, іноді сильних злив. Пояснив це синоптик тим, що кількість стихійних явищ зростає щороку, тому ця тенденція буде характерною і найближчим часом.

Окремо начальник Українського гідрометцентру зупинився на тому, що Україні паводки цьогоріч - не загроза. Вже завершується розвиток весняного водопілля. Вода дійшла максимального рівня на карпатських річках та в басейні Прип'яті, на Київському водосховищі. з ці показники, за даними фахівців, нижчі за минулорічні.

Окрім цього, Гідрометцентр прогнозує гарні врожаї ледь не всіх культур, особливо озимих. Це Микола Кульбіда пояснив так: втрати посівів за рахунок несприятливих умов становили цієї весни 8-9%, а це свідчить про формування нормального врожаю восени. До того ж, запаси вологи у ╢рунті нині по всій території країни оптимальні. з постраждати в цьому разі можуть лише теплолюбні культури.
 

Катерина МАЦЕГОРА