Віднині звертатися до тих,  хто зайшов у кабінет з будь-якого питання, треба  «пан» та «пані». Не зайвими під час спілкування будуть і  «шановний, -а», «вельмишановний, -а»,  «добродію, -йко».

Міський голова Микола Романюк, який на недавніх виборах впевнено довів свою перевагу над іншими кандидатами, що не соромилися й масштабного прихованого підкупу виборців, вважає: «Використання цих слів зробить наше життя шляхетнішим, а спілкування між людьми навіть при конфліктних ситуаціях — терпимішим».

Обласний центр Волинської області, як і сусіднє з ним Рівне, оглядом «Становище української мо?ви»,  що вже вчетверте оприлюднений «Простором свободи», визнано чемпіоном з використання української мови в побуті. У родинах в цих містах у 97 відсотках випадків розмовляють саме українською.

Цей показник, як продемонстрували дослідження волонтерів, високий і в інших обласних центрах Західної України.  Відносна більшість у Центральній Україні також спілкується вдома українською. Кількість родин, які використовують саме її, становить у Львові — 93%, Вінниці — 70,  Черкасах — 52,  Полтаві — 47,  Києві — 27 відсотків. Найнижчий показник поваги до рідної мови у Запоріжжі: в регіоні, що свого часу народив феномен українського козацтва, — лише 3 %.

Лідирує Луцьк і в рейтингу пропозицій українською мовою послуг. Зокрема фактично в усіх закладах громадського харчування вам запропонують меню українською. Переважає вона й у спілкуванні школярів.

Водночас російською, стверджують дослідники, найчастіше спілкуються вдома у Харкові — 84%,  Одесі — 78, Дніпропетровську — 58, Чернігові — 41,  Києві — 32, Кіровограді — 26 відсотків жителів. Значна частина містян спілкується вдома як українською, так і російською.

Проведене дослідження, стверджують його автори, доводить прямий зв’язок між русифікацією і загрозою державній незалежності України. Окупація Криму та частини території Луганської і Донецької областей  підтвердила й іншу істину: «Де в душах людей не звучить рідна пісня — там рано чи пізно лунатиме мова окупанта».

Саме тому Луцька міська рада вже неодноразово зверталася до теми використання низькопробної російської попси та шансону в громадському транспорті і  громадських місцях. Ці зусилля також  немарні.