Загальновідомо, наскільки гостро потребує економіка України інвестиційних ресурсів. На реалізацію масштабних проектів власних коштів не мають ані муніципалітети, ані приватний бізнес, ані великі підприємства. А брати позики в банках України під астрономічні відсотки ніхто не ризикує. Тому доводиться шукати дешевші ресурси в міжнародних фінансових інституціях. Справа ця — кропітка і непроста, кажуть підприємці, які свого часу скористалися капіталом ЄБРР.

Після успішно реалізованих приватних проектів у Львові ЄБРР взявся фінансово підтримувати муніципальні задуми. Його клієнтами стали  комунальні підприємства «Львівавтодор», «Львівелектротранс» і «Львівтеплоенерго». Представники банку вважають Львів одним з найбільш активних та успішних міст щодо реалізації муніципальних проектів. Упродовж семи років за фінансової підтримки ЄБРР у Львові загалом реалізують проекти на суму близько (із 1 мільярда євро, який щороку інвестує банк в економіку держави). З них 190 мільйонів надано приватному сектору, а 60 — муніципальному. За ці кошти в місті розпочато модернізацію мережі доріг, громадського транспорту, зокрема й такий масштабний проект, як прокладання трамвайної колії з центру міста до найбільшого житлового мікрорайону Сихів.

Тож не дивно, що у Львові відкрили регіональний операційний офіс ЄБРР. Відкрили без зайвої помпезності, скромно й по-діловому, хоча приїхали перший віце-президент ЄБРР Філіп Беннетт, директор Програми підтримки розвитку малого і середнього бізнесу Шарлотт Ру, керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж, директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер. Як кажуть поважні гості, нині в Україні не час для гучних урочистостей. «Україні саме тепер дуже потрібна наша підтримка, й ми готові її надавати, зокрема й у розвитку регіону», — запевнив директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

— На часі прихід у західний регіон такої поважної фінансової інституції, — переконаний міський голова Львова Андрій Садовий. — Потрібно дуже серйозно реформувати нашу економіку й мати стабільних партнерів, які інвестували б на віддалену перспективу. А співпраця з ЄБРР — це «довгі» гроші, невеликий відсоток і дуже якісна технічна допомога. Коли реалізовуєш проекти з ЄБРР, разом з тобою — досвід цілого світу, правила та умови, які впровадив ЄС. На жаль, у Львові багато підприємств не користуються такими можливостями, водночас приклад нашого міста можуть наслідували й інші міста держави.

На початковому етапі, за словами керуючого директора ЄБРР, у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіса Маліжа, регіональне представництво займатиметься реалізацією Програми підтримки розвитку малого та середнього бізнесу на всьому західному регіоні Україні. Йдеться і про створення нових робочих місць. Фахівці представництва залучатимуть іноземних консультантів, навчатимуть підприємців, допомагатимуть проводити фінансову звітність згідно з міжнародними стандартами. А з часом з новими повноваженнями представництво функціонуватиме як повноцінний офіс ЄБРР.

Як повідомив міський голова Львова Андрій Садовий, невдовзі у місті почнуть реалізовувати черговий важливий проект спільно з ЛКП «Львівводоканал» щодо реконструкції очисних споруд та будівництва станції переробки мулу. Тож вдасться розв’язати дві складні проблеми, зокрема екологічну, позаяк досі не було куди дівати тонни мулу, який залишається після очищення води, й водночас вироблятимуть з відходів електроенергію, що дуже важливо для комунального підприємства, адже воду до Львова подають за 100—120 кілометрів, і затрати на електроенергію чималі у структурі вартості водопостачання. Є безліч нових проектів, завдяки реалізації яких вдасться покращити стан доріг у нашому місті, модернізувати транспорт тощо. А з таким партнером можна виконувати роботи якісно і надійно.