Загальновідомо, що все, чим ми користуємося в повсякденному житті, створюють люди праці. Саме тому вони заслуговують на повагу, а також на гідні умови праці й фінансову винагороду. Питання ці були актуальними для України завжди. Проте гостро вони постали нині, в часи економічної кризи, коли ціни й тарифи зростають день у день, а роботодавці задля економії змушені або звільняти працівників, або, у «кращому» разі, знижувати їм зарплату. І саме тому нині важливо зробити так, щоб нелегку щоденну працю людей цінували гідно, а винагорода за неї давала змогу працівникам пристойно жити, забезпечувати себе та свої родини.

Саме тому на урочистому засіданні тристоронньої соціально-економічної ради представники Міжнародної організації праці, вітчизняні посадовці, роботодавців і профспілки підписали Програму гідної праці МОП для України на період 2016—2019 років.

— Подія ця надзвичайно важлива для України. Наша країна — член МОП з 1954 року, і ця програма вже четверта для нас. Зрозуміло, що забезпечення гідної праці має відбуватися через ефективну реалізацію соціальних прав наших співгромадян на зайнятість та гідну винагороду за неї, безпечні умови праці та соціальний захист, — наголосив міністр соціальної політики Павло Розенко.

І додав, що останні два роки напевне були найскладнішими для України за часів її незалежності. Та попри, попри воєнні дії на нашій території, велику кількість внутрішньо переміщених осіб, яким нині дуже важко, й економічну кризу, досягнення таки маємо. Скажімо, останнім часом Україні вдалося досягти макроекономічної стабілізації з поступовою активізацією виробництва. І ці процеси в подальшому слід всіляко підтримувати й заохочувати. Адже це позначається і на соціальному становищі громадян.

— На часі чергове підвищення соціальних стандартів, які з 1 травня поточного року зростуть у середньому на 5,2%. А наступне підвищення відбудеться 1 грудня 2016 року. Отже, ми прогнозуємо, що соцстандарти протягом року загалом зростуть на 12,5%, що перевищить індекс і темпи інфляції в Україні, — зазначив Павло Розенко.

Посадовець поінформував, що Програма гідної праці на 2016—2019 роки рамкова і ∂рунтується на трьох пріоритетах: сприяння зайнятості й розвитку сталих підприємств задля стабільності та зростання, сприяння ефективному соціальному діалогу і покращення соціального захисту та умов праці. Вже цього року в межах цієї програми буде визначено основні перешкоди для ведення бізнесу, що сприятиме розробленню рекомендацій для проведення регуляторних та інституційних реформ, спрямованих на забезпечення умов створення сприятливого середовища для розвитку підприємницької діяльності, бізнесу, створення нових робочих місць та підвищення продуктивності праці.

Він подякував представникам МОП за плідну співпрацю, в межах якої Україна нещодавно ратифікувала Конвенцію про мінімальні соціальні стандарти. Планується невдовзі ратифікувати також конвенції МОП про реорганізацію служби зайнятості, про нічну працю, про сприяння зайнятості та захист від безробіття і про приватні агентства зайнятості.

Міністр наголосив, що, реалізація Програми гідної праці в Україні разом із сторонами соціального діалогу та МОП сприятиме вагомим змінам у розвитку соціально-трудової сфери України для підвищення рівня і якості життя людей.

Натомість директор регіонального бюро МОП для країн Європи та центральної Азії Хайнц Коллер наголосив, що МОП і Україна нині перегорнули нову сторінку плідної співпраці. Міжнародна організація праці й надалі надаватиме Україні активну допомогу у сфері розвитку ринку праці задля виходу із соціальної кризи, працевлаштування молоді, запобігання використання дитячої праці, захисту прав українських робочих мігрантів, соцзахисту уразливих груп населення, вдосконалення законодавства щодо працевлаштування та підтримки профспілок у різних напрямах їхньої діяльності. А ще він висловив сподівання, що невдовзі в Україні розглядатимуть новий проект стосовно підтримки реформ у сфері трудової інспекції.