Кривава трагедія розігралася цими вихідними в американському місті Орландо (штат Флорида). Внаслідок нападу озброєного чоловіка на нічний гей-клуб Pulse загинуло щонайменше півсотні людей. Ще 53 особи госпіталізовано. Після того як озброєний чоловік захопив у заручники відвідувачів клубу, поліція ухвалила рішення штурмувати приміщення закладу спецпідрозділом SWAT. Під час штурму нападник відкрив вогонь по заручниках, убивши багатьох із них. Бійці SWAT під час штурмової операції ліквідували злочинця.

Гомофоб чи бойовик ІД?

Нападника ідентифікували як Омара Матіна — 29-річного громадянина США афганського походження. Він народився 1986 року і жив у місті Порт-Сент-Люсі у Флориді й не мав кримінального минулого. За повідомленням Reuters, Омар Матін був співробітником найбільшої у світі міжнародної охоронної фірми G4S, чия штаб-квартира розташована в Лондоні. Омар Матін працював охоронцем із 2007 року і мав право носити зброю.

Тим часом відповідальність за масове вбивство в Орландо взяло на себе терористичне угруповання «Ісламська держава» (ІД). Таке повідомлення розповсюдило інформаційне агентство ІД Amaq, повідомляє Reuters. «Озброєну атаку на нічний гей-клуб у місті Орландо в американському штаті Флорида, внаслідок якої було вбито і поранено понад 100 осіб, здійснив боєць «Ісламської держави», — йдеться у повідомленні Amaq.

Проте офіційно влада США не має у своєму розпорядженні даних, які справді підтверджували б, що злочин в Орландо пов’язаний з ІД. Сім’я Омара Матіна вважає, що мотивом злочину була його нетерпимість до представників ЛГБТ-спільноти. Американська поліція проводить розслідування за підозрою у вбивстві на ∂рунті ненависті до сексуальних меншин.

Представники ФБР повідомили, що Омар Матін уже потрапляв у поле зору бюро й агенти ФБР допитували його двічі — в 2013 і 2014 роках, оскільки підозрювали у зв’язках з озброєними угрупованнями. Однак безпосередніх доказів щодо його кримінальної активності знайдено не було. Нині з’ясовують, чи використовував той під час нападу зброю, яка належала G4S.

Акт ненависті й терору

Влаштована в гей-клубі Pulse стрілянина — це акт терору й ненависті, заявив президент США Барак Обама. Він назвав страшні події минулих вихідних «жахливою бійнею», яка стала «найкривавішим розстрілом в американській історії». «Напад на будь-якого американця незалежно від раси, етнічного походження, релігії чи сексуальної орієнтації — це напад на всіх нас, на фундаментальні цінності рівності та людської гідності, що визначають нас як країну», — цитує президента сайт Білого дому. Барак Обама закликав американців «не піддаватися страхові й спільно стати на захист людей і нації», а також спрямувати дії проти тих, хто чинить агресію щодо громадян країни.

Президент Петро Порошенко висловив співчуття рідним і близьким жертв стрілянини в Орландо. Про це йдеться на його Facebook-сторінці. «Жодні мотиви не можуть бути виправданням для цього акту насильства. Україна та США стоять єдиним фронтом проти тероризму та на захисті фундаментальних цінностей і прав людини», — написав Петро Порошенко.

Співчуття родичам загиблих висловило Посольство України у США. «Ми сумуємо за жертвами цієї трагедії. Засуджуємо будь-яке насильство і з будь-якої причини. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб прагнути до більшої терпимості в наших суспільствах», — йдеться в повідомленні посольства на сторінці у Facebook.