Порушень майже на 3 мільйони гривень виявили фінінспектори у Новотроїцькому районі Херсонської області. За даними прес-служби Держфінінспекції в області, ревізія місцевих бюджетів відбувалася за період з 01.10.2009 р. по 31.05.2015 р.

Лише у Новотроїцькій районній лікарні встановлено порушень, що призвели до втрат на загальну суму 1,07 мільйона гривень. Зокрема надання платних медичних оглядів, витрати на комунальні послуги, медикаменти та зарплату лікарів, медсестер та лаборантів, задіяних у проведенні медоглядів, лікарня покрила коштом загального фонду замість спеціального. Йдеться про суму понад 650 тисяч. Те саме стосується й витрат на виробництво плазми з донорської крові. Йдеться про майже 177,3 тисячі гривень. Також встановлено факти зайвого нарахування і виплати зарплати лікарям-консультантам, безоплатного лікування іноземних громадян, безпідставного компенсування видатків приватній аптеці, покриття витрат за спожиті комунальні послуги орендарів. А це ще майже сотня тисяч гривень. Всупереч вимогам Цивільного та Земельного кодексів України та договорів купівлі-продажу земельних ділянок, від 7 покупців державний і селищні бюджети недоотримали понад 125 тисяч гривень. Фінінспектори встановили недоотримання доходів районним бюджетом, а саме плати від оренди внутрішньогосподарських меліоративних мереж та оренди комунального майна. Загалом це майже 50 тисяч.  Упродовж п’яти років районна рада коштом загального  фонду місцевого бюджету покривала витрати сторонніх осіб за використану електроенергію. А  Новотроїцька селищна рада за рахунок бюджетних коштів компенсувала витрати сторонніх юридичних осіб з опалення частини будівлі.  А ще на утримання відділу культури водночас із державного і районного бюджетів необгрунтовано й незаконно витрачено понад 371 тисячу гривень.

Результатом ревізії стало накладення фінансових санкцій за порушення бюджетного законодавства, на 31 посадовця складено адміністративні протоколи. Правоохоронні органи розпочали два досудових розслідування. Тим часом за січень — серпень 2015 року фахівці Держфінінспекції в області усунули порушення, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму понад 19,3 мільйона гривень. Зокрема до бюджетів різних рівнів, бюджетних установ та організацій додатково надійшло понад 2,6 мільйона.

За матеріалами ревізій та перевірок правоохоронці розпочали 36 досудових розслідувань і вручили два письмові повідомлення про підозру у скоєнні кримінального правопорушення. До суду подано 14 позовів щодо відшкодування понад 4,5 мільйона гривень. За вчинені фінансові порушення 193 посадових особи притягли до адмінвідповідальності, 42 — до дисциплінарної та матеріальної, 8 осіб звільнили з посад. 

Леонід КАЛІНІЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»