РОЗПЛАТА

Так шість десятків миколаївських підприємств учитимуть розраховуватися за користування землею

Більш як 43 мільйони гривень заборгували миколаївські підприємства за користування міською землею. Цю проблему, а також можливі заходи впливу на боржників обговорили на нараді в Миколаївському міськвиконкомі. Міський голова Володимир Чайка поінформував присутніх працівників прокуратури, податкової служби та підрозділів міськвиконкому про те, що ситуація з наповненням бюджету критична. Департамент фінансів регулярно бере середньострокові кредити, щоб вчасно розплатитися за рахунками. Водночас деякі підприємці дозволяють собі вести успішний бізнес і не платити за оренду землі та земельний податок. Міський голова зазначив, що за 43 мільйони можна було б не тільки підготувати Миколаїв до Дня міста, а й, наприклад, побудувати дитячий садок або відремонтувати дороги.

Серед злісних неплатників за користування землею — ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» (сума боргу — майже 12 мільйонів гривень); ТОВ Завод «Металіст», який, будучи банкрутом, прийняв на порізку сумнозвісний суховантаж «Василий Шукшин» і недоплатив до міського бюджету 1 мільйон 154 тисячі гривень. Мають великі борги ТОВ «Искья-М», ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан», ТОВ «Аврора і Ко».

Міський голова звернувся до представників податкової з вимогою продати майно банкрутів і направити у міську скарбницю належні за договорами оренди кошти. Однак виявилося, що це не так просто. По-перше, підприємство, вступаючи в процедуру банкрутства, уже нікому нічого не платить. Банкрутство — це відомий спосіб ухиляння від сплати податків. Банкрутство підприємства може бути використано для реструктуризації активів, а також для захисту від кредиторів. Багато хто цим користується і перебуває у стадії ліквідації роками. Представники податкової служби зазначили, що роблять усе, від них залежне. Однак державна виконавча служба та фірми-ліквідатори, які супроводжують процедуру банкрутства, на думку присутніх, працюють не на повну силу. Попри складнощі у боротьбі з боржниками, торік міські служби повернули у комунальну власність 100 гектарів міської землі.

Вислухавши всі пропозиції та зауваження, Володимир Чайка розпорядився за місяць провести наступну нараду вже з представниками управління юстиції та виконавчої служби. Юридичному і земельному управлінням дано доручення вивчити ситуацію кожного підприємства-боржника та запропонувати можливі заходи впливу на них. Також було запропоновано провести аналіз земельного ринку і за підсумками моніторингу всі вільні орендовані землі відібрати (розірвати договори) та запропонувати іншим потенційним орендарям. Звучала і така пропозиція: відібрати ліцензії у недобросовісних ліквідаторів.