ОБЛАВА. Про вовків у Стецівці на Черкащині до останнього часу ніхто й не чув. Тому прийшлого звіра й сприйняли як чийогось собаку. Промайнув він городами та й по всьому. Але то в одному, то в другому дворі почали творитися неприємні речі: вранці господарі раптом виявляли розірваних домашніх тварин та птицю.

Стривожилося село. Сусідки розповідали одна одній, як відганяли від себе та від худоби хижака. А він (чи вони?) ставав дедалі сміливішим. Серед дня сіроманця бачили в самому центрі села, біля школи. А що, як на дітей кинеться? Тут і дитячий садок неподалік, і магазин… Тим часом хижаки зовсім знахабніли. Тепер їх уже бачили вдвох, вони розгулювали селом, де їм заманеться. Адміністрація школи написала сільському голові Олександрові Каравану офіційну заяву з проханням організувати відстріл хижаків. З подібними заявами приходили й інші жителі села, наполохані непроханими гостями.

Вистежити вовків узялися місцеві мисливці, до них приєдналися колеги з інших сіл району. Це була справжня облава. Мало не цілий день разом прочісували село й околиці. Вовка бачили то в одному, то в іншому кінці. Хитрі хижаки плутали сліди, а при наближенні мисливців зникали хутко, мов привиди. У центрі, біля школи, одного ледь не впіймали, однак він зумів вислизнути. Як незабаром виявилося, у Стецівці розгулює ціла вовча зграя, яка переховувалася в покинутому приміщенні тваринницької ферми. Там двох заброд і підстрелили. Проте пораненим хижакам таки вдалося втекти від мисливців.

— Хоч і поранені вони, але витривалі, можливо, десь сховалися, — прокоментував один із мисливців. — У нас багато порожніх хат,  підвалів, очеретів. Тож полювання триватиме…

Як повідомив у коментарі одному з інформаційних агентств головний спеціаліст Управління мисливського господарства Держагентства лісових ресурсів України  Микола Мироненко, в Україні почастішали напади вовків на звірів, домашню худобу та людей. Кілька років тому екологи просили Міністерство охорони природи внести вовка до Червоної книги. Очевидно, внаслідок цього та збільшення площі приватних лісових угідь популяція хижаків у багатьох регіонах значно зросла. Це навіть призвело до їхньої окупації тих областей, де вовків ніколи не було. Щоправда, керівник згаданого відомства серед областей, де з’явилося чимало вовків, Черкащини не називає. Проте Кіровоградська та Чернігівська  уже давно потерпають від нападів цих хижаків. Зрозуміло, й до сусідніх регіонів їм потрапити зовсім не важко.

Як вважають в Управлінні мисливського господарства, існує лише один спосіб остерегти українських громадян від вовків — їх відстрілювати. Стаття 33 закону про мисливське господарство та полювання передбачає відстріл та відлов вовків мисливцями, єгерями та службою охорони лісу в мисливський сезон.

Територіальні органи управління з питань лісового та мисливського господарства мають безоплатно забезпечувати мисливців, які добувають зазначених тварин, набоями та іншим  спорядженням, встановлюють для них відповідні винагороди.