Релігійний, паломницький, історичний туризм набуває у світі дедалі більшої популярності. Зазвичай такі мандрівки захоплюють певний регіон, а він може бути покреслений адміністративними межами і навіть державними кордонами. Ясна річ, вони не повинні стояти на заваді охочим відпочити приємно і з користю, здійснити паломництво святими місцями. Тому проект «Історична та етнографічна спадщина — частина сталого розвитку туризму на Буковині» передбачає співпрацю трьох країн — України, Румунії і Молдови — у розробленні узгоджених кроків з надання туристичних послуг. Адже саме цей регіон зазнав у минулому столітті особливо великих політичних змін, пережив кілька хвиль міграцій.

— Прагнемо якнайкраще представити унікальну спадщину Буковини для підвищення поінформованості громадян України й Румунії і загалом іноземних туристів про історичний та етнографічний потенціал нашого краю, аби ми приймали в себе якомога більше гостей з усього світу, — зазначає Оксана Лелюк, заступник директора департаменту екології та туризму Чернівецької обласної державної адміністрації, який є партнером в реалізації цього міжнародного проекту.

Розширена робоча зустріч представників туристичної галузі й органів влади України та Румунії відбулася нещодавно в румунському місті Путна, на території знаменитого монастиря Успіння Пресвятої Богородиці зі статусом лаври, заснованого св. Стефаном Великим (Штефаном Чел Маре) 1466 року. Монастир, внесений до списку історичної спадщини ЮНЕСКО, є родинною усипальницею  цього видатного правителя Молдавського князівства.

Успенський собор у селі Біла Криниця (Глибоцький район Буковини) об’єднував старообрядців Східної Європи. Фото з сайту www.libr.dp.ua

На зустрічі, до організації якої активно долучилося Генеральне консульство Румунії у Чернівцях, йшлося про запровадження цікавих маршрутів, які охоплять культові, релігійні об’єкти Чернівецької, Івано-Франківської, Закарпатської областей та Румунії. Крім цього, представники органів регіональної влади країн-сусідів акцентували увагу на перспективах широкої транскордонної співпраці.