КОСМОС. У НАСА – справжнє свято: 7 хвилин жаху, впродовж яких вчені чекали сигналу про вдале приземлення апарату Curiosity на Марс, завершилися доброю звісткою. Приземлення відбулося вдало, і марсохід вже навіть надіслав перші фотографії з поверхні червоної планети. 

Curiosity приземлився в районі кратера Ґейла. Капсула з апаратом почала гальмувати на швидкості 20 тисяч кілометрів на годину. Спершу на апараті розкрився парашут, а мяке приземлення забезпечив так званий «небесний кран»: апарат з ракетним двигуном спустив марсохід на тросах, і той зразу став на власні колеса.

«Якщо посадка апарата буде успішною, ми отримаємо можливості для неймовірних відкриттів. Ще кілька років тому ми не могли й мріяти про те, щоб дістатися туди, у кратер Гейла», – говорить Дуг МакКьюстон, директор програми НАСА з досліджень на Марсі.

Цей марсохід – апарат 3-го покоління, найбільший з тих, які направляли на четверту планету. Він розміром з легковий автомобіль. Curiosity буде здійснювати детальні геологічні і геохімічні дослідження, вивчати атмосферу планети, шукати воду та органічні сполуки. Він має пропрацювати 687 днів – це рівно рік за марсіанським літочисленням.

У районі кратера Гейла раніше виявили глину і органічні сполуки, які утворюються за наявності води. Curiosity, що є першою повноцінною мобільною лабораторією, шукатиме там сліди життя або умови для його існування. Вартість проекту сягає 2,5 млрд. доларів.

Copyright © 2012 euronews