ПОЇХАЛИ! У Донецьк приїхав «сонячний автомобіль», що здійснює навколосвітню подорож.Експериментальна модель, якій поки що немає аналогів, торік восени вирушила в дорогу з Австралії. Відтоді унікальне авто випробувало шляхи Нової Зеландії, США та країн Європи, а дорогою до Росії та Китаю завітало в шахтарську столицю.

У Донецьку автомобіль, акумулятор якого живить енергія сонця, зупинився ще й тому, що українське місто — побратим німецького Бохума: саме там студенти місцевого університету добрий десяток років працювали над проектом. Зовні модель майже нічим не відрізняється від своїх родичів — «залізних коней», які споживають бензин та солярку. А головна відмінність — сонячні батареї — компактно розташовані на даху та задній частині. Виявляється, для підживлення батарей достатньо навіть звичайного денного світла, а не обов’язкового потрапляння прямих сонячних променів. А без можливості зарядити батареї автомобіль здатен проїхати майже 400 кілометрів.

Знайомтеся: автомобіль майбутнього. Фото Павла КУЩА

Донеччани, які знайомилися з унікальним витвором німецьких студентів, здебільшого не приховували свого захвату, адже йдеться про техніку майбутнього. Щоправда, знаходилися й скептики. «Подумаєш! — скривився один із «знавців». — Це корито кожен нормальний легковик зі шляху зіпхне. І що від нього після зіткнення залишиться?» Репліка стосувалася малої ваги автомобіля, виготовленого з використанням сучасних полімерних матеріалів, — усього 260 кілограмів.

Ще дехто прискіпливо вивчав спідометр: «сонячний автомобіль» може розвивати швидкість до 120 кілометрів за годину. Втім, за словами випробувачів, які подорожують світом, такої швидкості для українських доріг навіть забагато, бо тут навряд чи розженешся. До речі, немов на підтвердження цих слів, єдина дорожня пригода з експериментальним екземпляром сталася саме в Донецьку. Щойно заїхавши на центральну міську площу імені Леніна, авто зупинилося, позаяк із пробитого колеса почало швидко виходити повітря. Учасники навколосвітнього пробігу швиденько поставили «запаску» і щось занотували у свій «бортовий журнал». Можливе й таке: пального, тобто сонячного світла для автомобіля майбутнього тут достатньо, а ось сучасні умови для пересування пора давно залишити в минулому.