Меджліс кримськотатарського народу заявляє про право кримських татар на самовизначення в Криму у складі суверенної та незалежної України.

Про це сказано у зверненні меджлісу до Верховної Ради і народу України.

Меджліс підтвердив, що не визнає кримського «референдуму»

«Підтверджуємо своє визнання України як суверенної та незалежної держави в існуючих кордонах», – йдеться в документі.

Меджліс знову заявив про невизнання місцевого «референдуму» 16 березня про статус Криму.

«Категорично відкидаємо будь-які спроби визначити майбутнє Криму без вільного волевиявлення кримськотатарського народу – корінного народу Криму. Право вирішувати, у якій державі жити кримськотатарському народу, належить виключно самим кримським татарам», – сказано в заяві.

Меджліс вважає, що Росія затіяла анексію Криму, і засуджує такі дії.

Представницький орган кримськотатарського народу звернувся також до Ради із закликом приєднатися до декларації Організації Об'єднаних націй про права корінних народів.

«Закликаємо визнати і закріпити законами та іншими правовими актами України статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму», – просить меджліс.

Також він закликав Верховну Раду та інші вищі органи державної влади України разом із міжнародними організаціями (ООН, ОБСЄ, Рада Європи, Європейський Союз) забезпечити вільне волевиявлення на здійснення кримськотатарським народом права на самовизначення в Криму.

Як повідомлялося, «референдум» про статус регіону розпочався в Автономній Республіці Крим.

Громадяни дадуть відповідь на два альтернативних запитання: 1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?

Україна не визнала законність цього голосування.

У регіоні працюють 135 міжнародних спостерігачів з 23 країн. ОБСЄ своїх представників не надіслали.

Усього в Криму понад 1,9 мільйонів жителів, з них 13 % – кримські татари.

Ukranews