З понеділка розпочато оформлення паспорта громадянина України у формі картки. На першому етапі новий документ оформлюють лише тим, кому виповнилося 16 років і хто оформлює документ уперше. Зробити це можна у 330 із приблизно 600 підрозділів Державної міграційної служби.

Уже першого дня до підрозділів відомства звернулося майже 100 громадян. Навіть така кількість сприяла виявленню певних недоліків з оформленням: на «гарячу лінію» ДМС надходили зауваження громадян щодо роботи окремих підрозділів служби.

Скажімо, десь громадянам пропонували надати непотрібні документи: довідки з ЖЕКу, ідентифікаційні номери батьків тощо. А десь навіть вимагали фотографії, хоч сама процедура оформлення документа передбачає фотографування безпосередньо у підрозділі ДМС безкоштовно! Приносити із собою фотографії для оформлення паспорта у формі картки не потрібно. Це дає змогу громадянам заощадити від 30 до 100 грн, які вони раніше витрачали на оплату послуг фотоательє, повідомляє прес-служба відомства.

ДМС оперативно реагує на всі повідомлення про недоліки в роботі територіальних підрозділів і нагадує, що спеціально для підтримання зв’язку у грудні створено представництво відомства у Facebook та забезпечено можливість зателефонувати або написати повідомлення на «гарячу лінію» ДМС у Skype. Для оформлення паспорта у формі картки особі, яка досягла 16 років і оформлює паспорт уперше, необхідно подати лише свідоцтво про народження. Ксерокопії паспортів батьків надавати бажано, але не обов’язково. Це хіба що сприятиме роботі підрозділу ДМС, прискоривши процедуру оформлення.