ЦІКАВО. Велика родина Булгакових, яка ніколи не мала власного житла і винаймала квартири в Києві, 1902 року (майбутній письменник тоді був одинадцятирічним) збудувала в передмісті — селищі Бучі просторий п’ятикімнатний будинок. У цей же час запрацювала залізниця і почали курсувати потяги з Києва до Бучі, де пізніше, у 1908 та 1912 роках, працював кондуктором Михайло Булгаков.

Неподалік Булгакових, на дачі відомого художника, друга Іллі Рєпіна Миколи Мурашка, діти влаштовували влітку театральні вистави: ще гімназистом Михайло Булгаков був у них актором, а в студентські роки брав участь як режисер.

Колишня бучанка Тетяна Гузей пригадувала, що в Мишка був мікроскоп, тому хлопчаки любили в нього гостювати. Він колекціонував метеликів і жуків. Брати Булгакови допомагали батькові, Опанасу Івановичу, розчищати доріжки і прибирати сміття з дільниці. В Бучі Михайло навчив інших хлопців грати у футбол, а потім став одним із кращих гравців першої київської футбольної команди. Він добре їздив на велосипеді.

На дачі Булгакових завжди звучала музика. Батько грав на скрипці. Часто діти засинали «під Шопена», твори якого виконувала на піаніно мати. Піаніно кожного року привозили на дачу з Києва, а потім забирали. Везли на возі через Пущу-Водицю. Михайло настільки захопився музикою, що мріяв стати оперним співаком.

Про селище, в якому минули роки його щасливого дитинства, Михайло Булгаков у літературних творах не згадує, а от у своєму листі до сестри Віри від 27 жовтня 1923 року просить «щось зробити, щоб як пам’ять про маму зберегти дачну ділянку в Бучі». На жаль, оселю зберегти не вдалося. Дача згоріла під час революційних подій 1918-го. Два брати Булгакова емігрували до Франції, а він переїхав до Москви.

Невідомі досі сторінки біографії видатного майстра відкриває буклет «Булгаківська Буча» (автор — історик Олена Плаксіна), який видала Бучанська міська рада, щоб показати, за словами заступника міського голови з гуманітарних питань Лариси Матюшенко, «якою була Буча в часи Булгакова. Адже тоді в мальовничому селищі проживало багато відомих людей, зокрема Лев Ревуцький, гідропат Вітольд Камінський, конструктор Євген Патон». 

На місці колишньої дачі Булгакових у 1991 році відкрито пам’ятний знак. 2006 року Київська облрада ухвалила рішення про те, що ця ділянка є історико-ландшафтним парком. 2011-го, з нагоди 120-річчя з дня народження М. Булгакова, в садибі закладено фруктовий сад і відкрито пам’ятник письменнику.