АРМІЯ. Повернення аеромобільним військам їх майже історичної назви – ВДВ –в Миколаєві відзначили з широким розмахом. Якщо традиційно свято десантників влаштовували на території 79-ої Миколаївської окремої аеромобільної частини, то нинішнього року воно перемістилося на військових полігон. Там і людей вмістилося більше, і можливостей у десантників продемонструвати себе у всій красі збільшилося.
Показ навичок та вмінь з боку українських військових нагадував військові навчання вищого рівня, а інколи – просто справжні бойові дії. Розпочалося дійство з висадки парашутного десанту. Наче величезні кольорові птахи у небі з’явилися парашутисти, які під оплески глядачів плавно спускалися на землю. Потім демонструвалися штурмові дії, – з появою наземного десанту, висадкою допомоги з гелікоптерів, підбором на борт пораненого. Все супроводжувалося стріляниною, вибухами, кольоровим димом з шашок. Найбільший захват «війнушка» викликала у дітлахів, вони намагалися по дорослому розібратися, де наші, а де вороги, ділилися один з одним «інтернет-знаннями» про бойову техніку. Насправді, техніки було представлено немало. Тільки у показових навчаннях було задіяно два вертольота Мі-24 та потужний Мі-8.
А на оглядовому майданчику було виставлено військову техніку, яка в цей день виконувала роль фону на фотографіях всіх бажаючих. Наступний «сюжет» на тему Дня ВДВ розгорнувся на смузі перешкод. Хлопцям-десантником треба було пройти, що називається, вогонь, воду та мідні труби. Тож спочатку вони висадилися з гелікоптера, а потім долали різні перешкоди, постійно знаходячись «в одній зв’язці». Треба зазначити, що шість розвідників з честю подолали всі перешкоди, прикриваючи один одного, хоча поруч рвалися «гранати», свистіли «кулі», атакували «вороги». Хлопці продемонстрували прийоми рукопашного бою, вміння проходити по канатам та долати високі стінки. Тож дійсно, десантники ще раз довели, що вони можуть все, і їх девіз «Ніхто, окрім нас» тому підтвердження.
Як розповів командир 79-ї Миколаївської окремої аеромобільної бригади полковник Юрій Клят, «день ВДВ завжди був знаменним, але цього року він особливий – «крилата піхота» України святкує своє 20-річчя і повертається до своїх традицій в назві». А свято на полігоні, як зазначив Ю. Клят, замислювалося і як зустріч друзів (сюди приїхали десантники з Росії та Молдови, які колись отримали свої блакитні берети саме в Миколаєві), і як своєрідна рекламна акція для призовників. І, насправді, з усіма поставленими завданнями тут впоралися: і зустріч друзів вдалася, і юнаки з великим інтересом спостерігали за тим, що відбувається на полігоні. Тож, хтось з них скоро з гордістю носитиме блакитний берет десантника.