Обласний центр з робочим візитом відвідала член правління НПО «Центр Європейської Інтеграції та Розвитку України», радник голови комітету закордонних справ парламенту Естонії, спеціаліст Агентства електронного урядування України Яніка Мерило. Вона провела зустрічі з громадськістю та молоддю міста, взяла участь у «круглих столах» з представниками органів місцевого самоврядування.

Яніка Мерило перебувала в Миколаєві у зв’язку з підготовкою до формування єдиної електронної бази Миколаївщини та підписанням меморандуму про співпрацю. Заходи відбувалися в межах реалізації спільного проекту Миколаївської обласної ради і НПО «Центр Європейської Інтеграції та Розвитку України» — створення платформи електронного урядування в краї.

Гостя наголосила, що вся публічна інформація має бути доступною для людей, а адміністративні послуги, які надають органи влади, — електронними. І навела приклад Львова, де запроваджено картку львів’янина. Ця соціальна карта має не тільки банківський модуль, нею можна розрахуватися в громадському транспорті, отримати інші послуги.

Пані Яніка розповіла, як така сама система електронного урядування працює в Естонії: громадяни можуть оплатити будь-які комунальні послуги, сидячи вдома за комп’ютером, а також отримати адміністративні послуги. Крім того, діє система «Електронне здоров’я», за допомогою якої історія хвороби людини зберігається в електронному вигляді.

Поважна гостя зазначила: «На жаль, в Україні поки що немає єдиної політики електронного уряду. Це означає, що немає єдиного бачення, як його потрібно впроваджувати, немає плану дій і стратегії. Тобто містам, територіальним громадам в областях самим слід працювати над розробкою єдиної електронної платформи. Настав час перейти до конкретних кроків».

На думку голови Миколаївської обласної ради Вікторії Москаленко, запровадження електронного управління завдасть потужного удару по корупції. Посадовець переконана, що такий проект підтримають депутати і голови міських рад області. Координатором реалізації проекту на Миколаївщині буде обласна рада, відповідальним — перший заступник голови ОДА Михайло Соколов. Він зазначає, що електронне управління пришвидшить процес євроінтеграції України, наблизить нашу країну до сучасних цивілізаційних вимог. Коли не буде безпосереднього контакту краян з представниками державних органів під час отримання адмінпослуг, коефіцієнт корупції в суспільстві знизиться. Показова в цьому сенсі Естонія, де рівень взаємодії громадян з державою через електронні кабінети дуже високий. Тож Миколаївській області є з кого брати приклад — вона прагне бути на лідируючих позиціях в Україні із упровадження електронних послуг.

Щодо меморандуму, то серед підписантів міські голови Вознесенська, Нової Одеси, Нового Бугу, Снігурівки, Баштанки, Очакова, Первомайська, Южноукраїнська. Документом передбачено консультації щодо електронної демократії і супровід реалізації проекту. Насамперед буде створено стратегію електронної Миколаївщини, прописано наступні кроки і напрями діяльності. Впровадження електронних сервісів підвищить якість надання адмінпослуг, спростить спілкування громадян з владою, створить систему інформаційної безпеки.