РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ. Як уже повідомляв «Урядовий кур’єр», за кілька місяців комунальна установа «Миколаївський зоопарк» заборгувала постачальникам продуктів 600 тисяч гривень. Тваринам зменшили раціон до 80%. Поки їжу привозять, склад заповнюють про запас.

Зоопарк щороку отримує з міського бюджету на корми лише третину коштів від потреби. Доброчинців і спонсорів не так багато. Постійного доброчинного «годувальника» знайшли тільки для фламінго. Час від часу прострочені продукти виділяють магазини. І якщо влітку ситуація некритична, то в холоди кількість відвідувачів зменшується в рази, тож придбати продукти за рахунок виручки не вдається.

Виконуючий обов’язки Миколаївського міського голови Юрій Гранатуров зазначив: «Зоопарк — це гордість Миколаєва. І жодних негативних наслідків для його функціонування ми не допустимо. Наскільки я знаю, по домівках звірів ще не розбирають». Підприємство фінансується через бюджетні надходження та за рахунок зароблених коштів. Більшість продуктів харчування для тварин було придбано саме за рахунок власних коштів через затримки бюджетних платежів. «Сьогодні зоопарк є комунальною установою, — продовжив Юрій Гранатуров. — У цих умовах це неправильно. Зоопарк має бути бюджетною організацією. В такому разі буде можливість повністю виплачувати заробітну плату з бюджету, закривати інші статті витрат, які є захищеними. Така форма господарювання зовсім не завадить підприємству заробляти і надалі власні кошти.  Багато років ми просили взяти зоопарк на державне фінансування як об’єкт національного значення. Однак поки що держава нам у цьому питанні «руку не подала».

Підтримує міську владу в цьому питанні і директор зоопарку Володимир Топчий. «Ідея про реорганізацію зоопарку в бюджетну організацію цілком раціональна і правильна, — зазначає директор. — Але питання про передачу його на державне фінансування порушувалося неодноразово, проте так і не було вирішене». Поки ж, як запевнив Володимир Топчий, корми є, тварини не голодують, що далі —  буде видно.