Комунальне підприємство «Чернівцітеплокомуненерго» за фінансової підтримки ЄБРР, Фонду чистих технологій розпочало реалізацію грантового проекту з модернізації міської інфраструктури централізованого теплопостачання.

Під гарантію Чернівецької міськради та за її співфінансування Європейський банк надав місту пільговий кредит 10 мільйонів євро та грант 4 мільйони євро для поліпшення теплопостачання на двох великих житлових масивах. До цих коштів місто додало зі свого бюджету ще 2 мільйони євро.

— Для нас це надзвичайно важливі позабюджетні інвестиції, які докорінно поліпшують діяльність ЖКГ на основі новітніх енергоощадних технологій, — зазначає Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

Фахівці Чернівцітеплокомуненерго вже визначили оптимальне місце для встановлення унікального, за їхнім твердженням, котла, який працюватиме на біомасі та обігріватиме багатоповерхівки мікрорайону Гравітон. Кілька підприємств міста, які виготовляють пелети, вже розширили виробничі потужності, щоб забезпечити безперебійне постачання палива для нової теплосистеми.

Такий самий котел, але вже за іншим спільним інвестиційним проектом з Північною екологічною фінансовою корпорацією, незабаром обігріватиме міські райони з індивідуальною забудовою.

Передбачені проектами приблизно дві сотні нових індивідуальних теплових пунктів з теплообмінниками дадуть змогу автоматично регулювати подачу тепла в оселі чернівчан залежно від температури повітря, а також вести його точний облік.