«З 1 січня 2016 Росія забороняє ввезення окремих видів сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з України. Починає діяти сумнозвісне ембарго на товари походженням з України. Позиція Мінагрополітики однозначна – закриття ринку РФ не матиме катастрофічного впливу на агросектор України». На цьому наголошує міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

«На сьогодні обсяг експорту сільськогосподарської продукції до РФ становить не більше 2% від всього обсягу експортованої сільськогосподарської продукції, – зазначив Олексій Павленко. – Втрата і цих відсотків для нас не бажана, але навряд чи це можна назвати катастрофою. Більше втратять споживачі української продукції в Росії», наголосив Олексій Павленко.

За інформацією, яку озвучив міністр, товарообіг аграрної продукції між Україною та Російською Федерацією за підсумками 10 місяців поточного року зменшився на майже 70% (на понад 1 млрд. доларів) порівняно з аналогічним періодом минулого року, і склав 456,2 млн. дол. Китай, Індія та низка інших країн витіснили Російську Федерацію з ТОП-10 імпортерів української продукції.

Також Олексій Павленко зазначив, що після запровадження повноцінної ЗВТ з ЄС з 1 січня 2016 року зміняться конкурентні умови для агробізнесу, зокрема для виробників харчової продукції.

«Відкриття нових ринків для сільськогосподарських товарів і у наступному році продовжить важливі процеси диверсифікації експорту. На сьогодні Україна годує понад 140 мільйонів осіб на планеті. А здатні прогодувати до півмільярда осіб», – підсумував очільник аграрного відомства.

ДОВІДКОВО

Географія українського аграрного експорту за 10 місяців 2015 р.:

Азія – 48% (5,5 млрд. дол.);

ЄС – 26% (3,0 млрд. дол.);

Африка – 13% (1,5 млрд. дол.);

СНД – 10% (1,2 млрд. дол.);

Інші - 3% (0,3 млрд. дол.). 

Прес-служба КМУ