ЦІКАВО. Вперше науково-популярна книга з історії назв кораблів «Ім’я на борту» побачила світ 1989-го року. Її автор, Юрій Крючков – історик, письменник,   академік Академії суднобудівних наук. Але у першому виданні багато глав піддалися жорсткому редагуванню, а дві взагалі вилучили. Безглуздість і блазнювання в назвах військових кораблів «петровської» епохи настільки шокували слух військово-морських діячів СРСР, що в редакції вирішили зберегти непогрішність «батька вітчизни» Петра I.

У другому виданні додано одинадцять нових розділів, а написані раніше перероблені. Багато ілюстрацій у книзі надають особливого «морського» аромату її змісту. До кожної глави підібрані влучні епіграфи з творів Еміля Верхарна, Миколи Гумільова, Гаврила Державіна, Олега Куваєва тощо. Наклад у «Ім’я на борту» лише 100 примірників, але кожен з особистим екслібрисом автора, його підписом та номером екземпляру. Справжній раритет!

– Вивчаючи назви суден з часів єгипетських фараонів до наших днів,   Юрій Крючков формує цікаву нову галузь науки – кароніміку (від грецького «карабос» – корабель і «оніміка» – ім’я), – впевнений конструктор, кандидат технічних наук Володимир Подгуренко. –  Кароніміка здатна відображати історичну активність держави в певні періоди і дає ключ до розуміння різних аспектів багатьох історичних подій. Дослідження Юрія Крючкова щодо назв кораблів в історичному аспекті зайняло в науці таке ж місце, як ономастика в історії, етнографії та географії. Книга насичена багатьма прикладів з історії нашого народу і країни. Багато її сторінок присвячено і зарубіжним флотам. Показано важливу роль кароніміки в сучасному формуванні престижу флоту і кораблів.

Юрій Крючков – автор 35 науково-популярних, історичних і художніх книг. Кожна з них по-своєму розкриває історію Миколаєва, а деякі воістину стали енциклопедією історії нашого міста і краю. У його архіві низка рукописів, підготовлених до видання. На жаль, поважний вік не дозволяє талановитому автору оббивати пороги чиновників у пошуках фінансування на друк нових книжок. А скільки їх ще могли би вийти! Не менш цікавих та пізнавальних, ніж «Ім’я на борту».