Верховна Рада у першому читанні 246 голосами ухвалила проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб». «Цей законопроект і Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», який вже схвалив парламент, практично знімають всі перешкоди для діяльності новостворених об’єднань територіальних громад», — заявив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Він також повідомив, що звернеться до парламенту з проханням надати наступного року державну фінансову підтримку цим громадам. Геннадій Зубко нагадав, що Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад» встановлюється державна підтримка місцевих спільнот. «Ми маємо підкріпити фінансово реформу децентралізації, яку схвалюють 59 відсотків українців», — цитує слова урядовця прес-служба Мінрегіону.

Усе це дасть змогу врегулювати відносини, які виникають у зв’язку з держреєстрацією новоутвореного та утвореного в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення органу місцевого самоврядування як юридичної особи. Він сприятиме усуненню недоліків правового регулювання в питаннях правонаступництва об’єднаних територіальних громад, їхніх сільських, селищних, міських рад та виконавчих комітетів. Також документ узгодить із законодавством процедури реорганізації органів місцевого самоврядування в процесі добровільного об’єднання територіальних громад.

За інформацією першого заступника керівника відомства В’ячеслава Негоди, необхідно перереєструвати 159 сільських, селищних, міських рад, об’єднаних територіальних громад та, відповідно, 159 їхніх виконавчих комітетів. Також треба зареєструвати припинення діяльності близько 1200 місцевих рад. Тож для цього потрібна чітка і зрозуміла процедура, яку й пропонує ухвалений законопроект.

Депутати також підтримали проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо особливостей формування та виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад». За нього проголосувало 242 народні депутати. За словами Геннадія Зубка, з ухваленням цього закону органи місцевого самоврядування матимуть змогу формувати власні бюджети водночас і відповідатимуть за їх належне виконання. «Громади своєчасно та в повному обсязі фінансуватимуть бюджетні установи та здійснюватимуть інші необхідні витрати», — пояснив міністр. Крім того, зміни до Бюджетного кодексу не лише забезпечать належне формування і виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад, а й унеможливлять зниження якості бюджетного забезпечення в територіальних громадах, які ще не об’єдналися.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»