Робота з доопрацювання в регіонах перспективних планів формування територій громад областей пробуксовує. На це звернули увагу в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і наполегливо радять місцевій владі активніше перейматися майбутнім своїх регіонів. «Цю роботу слід активізувати, бо процес створення спроможних громад триває і потребує чіткого бачення перспектив розвитку територій», — наголосив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час щотижневої експертної зустрічі у відомстві.

За інформацією посадовця, у більшості областей голови облдержадміністрацій вже призначили заступників і визначили структурні підрозділи, які опікуватимуться розвитком місцевого самоврядування, децентралізацією в областях. «Вважаємо, що передовсім ці спеціалісти мають звернути увагу на стан реалізації затверджених урядом перспективних планів формування територій громад областей», — зазначив В’ячеслав Негода, наголосивши, що необхідно відновити роботу з корегування перспективних планів відповідними робочими групами при ОДА. За даними Мінрегіону, такі загалом охоплюють близько 65% території країни.

Найгірша ситуація нині в Закарпатській області. Там перспективний план не схвалено. Найякісніші перспективні плани надали Сумська, Миколаївська, Дніпропетровська області. Їх уже затвердив уряд, і вони охоплюють понад 80% території цих областей.

«Нині учасники реформи стали досвідченішими, процес створення спроможних громад — менш заполітизованим порівняно з минулим роком і йде досить активно», — розповів заступник міністра. За його словами, переваги об’єднання стали для всіх очевидними. Крім того, зараз формується запит на нову форму добровільного приєднання до вже створених об’єднань нових учасників — сусідніх територіальних одиниць.

У профільному комітеті Верховної Ради вже перебуває законопроект, який дає змогу громадам приєднуватися до таких об’єднань без проведення перевиборів та інших складних процедур. «До ухвалення цього закону регіони повинні мати чіткий план розвитку своїх територій, у межах якого й відбуватиметься процес створення спроможних громад», — цитує слова В’ячеслава Негоди прес-служба відомства.

Перший заступник міністра повідомив, що Мінрегіон готує офіційний лист до Кабміну з пропозицією встановити чіткий термін, до якого перспективні плани формування територій громад областей має бути доопрацьовано в ОДА, схвалено облрадами і надіслано на затвердження уряду. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»