УСПІХ. Приємна звістка надійшла цими днями на адресу колективу Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв. За підсумками минулорічного огляду-конкурсу, який проводило Міністерство культури і туризму України, митці зі Слобожанщини посіли високе третє місце.

Як розповідає виконуючий обов’язки директора центру Ніна Гуріна, до такого визнання сумські фахівці ішли наполегливо. Сьогодні вони допомагають роботі понад 600 клубних закладів, у яких зайняті майже 37 тисяч учасників художньої самодіяльності. Впродовж кількох останніх років досягнуто глибинних якісних змін у проведенні та організації низки культурно-масових заходів, якими славиться Сумщина. Це, насамперед, такі відомі фестивалі і конкурси, як «Кролевецькі рушники», «Боромля», «Співаймо разом!», «Сурми України». Загалом щороку в області відбувається до 30 масштабних духовних дійств, у яких беруть участь професійні та самодіяльні митці.

Спеціалісти центру всіляко дбають про збереження традиційної народної культури. Відбулися фольклорно-етнографічні експедиції до Сумського, Середино-Будського, Ямпільського, Охтирського районів, надруковані методичні збірки із серії «Етнічна музика Сумщини» з текстами та компакт-дисками записів пісенного фольклору – «Та й зацвіти, виноград, красно», «Там плавало два лебедики» тощо. Отриманий музичний фольклорний матеріал широко використовується у творчій діяльності аматорських і народних фольклорних колективів області та сприяє популяризації кращих зразків обрядового, пісенного фольклору.