З ТЕНЕТ ДУРМАНУ

Тернопільські міліціонери впевнені, що згубну звичку можна викоренити

Нині на Тернопіллі зареєстровано понад дві тисячі наркозалежних. Безперечно, неофіційно їх значно більше. Чи можна здолати наркотичне зло? Правоохоронці переконані, що викоренити його можна. Але за умови, коли саме суспільство докладе до цього всіх своїх зусиль. А ще вважають, що треба проявити належну увагу з цих питань у кожній родині, школах, коледжах, вишах, на підприємствах, поширювати знання про шкідливу та згубну дію наркотиків і чи не передовсім серед юнаків і дівчат. Адже, як засвідчує статистика, понад 80% тих, хто потрапив у тенета дурману, саме молоді люди до 30 років.

Тернопільські міліціонери видали буклет, в якому дохідливо, мовою цифр, роз’яснень закону, порад розповіли-довели: наркотики — це азартна гра, що призводить до втрати життя. Також правоохоронці разом з управліннями освіти і науки та у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, громадською організацією «Центр розвитку Тернопільщини» зорганізували соціально-профілактичну акцію «Скажи наркотикам «Ні!» — обери здоров’я». На захід прийшло майже півтисячі людей, до того ж не лише працівники органів внутрішніх справ, а й реабілітаційного центру, наркозалежні та чимало учнівської, студентської молоді.

Болем свого життя з присутніми на заході поділився колишній наркозалежний, а тепер учасник доброчинної організації «Християнський центр милосердя» Юрій. Коли був підлітком, йому також розповідали про наркотики, застерігали, але він лише з того насміхався. Адже був упевнений, що таке лихо його ніколи не зачепить. Проте у 17 років уперше спробував таки важкі наркотики. З часом одружився, влаштувався на роботу та, як каже, намагався працювати. Проте життя почало потихеньку давати збій — утратив родину, роботу. Кілька разів пробував навіть укоротити собі віку. Своїми рятівниками чоловік вважає Бога та небайдужих людей, які допомогли йому.

Власне, не бути байдужим до долі тих, хто нас оточує, закликав і начальник управління УМВС України в Тернопільській області, генерал-майор міліції Віктор Сак: «Можливо, комусь із них потрібні підтримка, порада, хтось стоїть на межі й вагається, а хтось уже страждає наркотичною недугою. Зарадьмо, підтримаймо, застережімо, допоможімо вибратися з цієї трясовини, яка засмоктує до смерті! У нас є чимало зброї, аби протистояти наркоманії. Це зброя слова, зброя переконання й застереження, але якщо вже з кимось трапилася біда, не біймося шукати дієвіших способів. Реабілітаційні центри, медичні заклади, правоохоронні структури — всі об’єдналися, аби допомогти».

Заради допомоги й зорганізували в рамках акції доброчинну виставку-аукціон картин. Усі жахіття та темінь наркоманії, а також радість добра й здорового життя на своїх полотнах відобразили, зокрема, тернопільські художники Олеся Гудима, Юрій Устимчук, Роман Леськів, Наталя Поливана, інші. Власні творчі роботи також представили вихованці шкіл мистецтв. Деякі автори картин забажали залишитися невідомими. Загалом з благодійною метою виставили понад 30 полотен. Третину з них створили молоді люди, які потрапили у залежність від дурману й нині пробують вибратися з наркотичної прірви. Під час акції кожен міг приєднатися до доброї справи та перерахувати кошти на рахунок благодійної організації «Християнський центр милосердя», яка надає допомогу в реабілітації та ресоціалізації наркозалежних.

Хтось, проявивши добру волю, за час проведення соціально-профілактичного проекту волів перерахувати кошти, хтось — подарувати свої творчі роботи. Власним досвідом з присутніми поділилися ті, хто допомагає наркозалежним, і ті, кому допомогли. Отже, після історій та застережень учасники заходу мали можливість упродовж години слухати виступи тернопільських співаків, гуртів, а також разом з читцями літературної студії поринути у світ поетичного слова. Міліціонери ж упевнені: якщо бодай одна людина замислиться й не захоче спробувати наркотики, акцію зорганізували недаремно.